4 hrušky, oloupané, zbavené jadřinců a nakrájené na čtvrtky
Na linecké těsto:
330 g másla, mírně změklého
220g moučkového cukru
450 g hladké mouky
1 ks vejce
Na makovou náplň:
60 g krupicového cukru
60 g medu
60 g másla
600 ml mléka
230 g mletého máku
Na tvarohovou náplň:
500 g měkkého tvarohu
4 žloutky
100 g moučkového cukru
Postup přípravy:
Začněte přípravou lineckého těsta. Rukama smíchejte máslo, cukr, mouku a vejce. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 3 hod.
Na makovou náplň dáme do rendlíku cukr, med, máslo, mléko a zahřívejte k varu. Přisypeme mák a 8 min. provaříme. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh žloutky a cukr dohladka.
Troubu si předehřejeme na 180°C, ale raději se řiďte, každý podle své trouby a vlastní zkušenosti.
Třetinu těsta vyválíme na plát, který je silný asi 8 mm. Nožem obkriužíme dno rozkládací kulaté formy.
Formu velikosti 24 cm. Vykrojené těsto vložíme do formy, propíchneme vidličkou a pečeme 10 min. do růžova. Necháme vychladnout.
Z druhé třetiny těsta vyválíme hada a jimi vyložte a prsty vymačkejte boky formy.
Na dno koláče rozprostřeme tvarohovou náplň, a na ni rozložíme nakrájené hrušky. Hrušky pokryjeme rovnoměrně makovou náplní.
V poslední části těsta, které nám zbylo, udělejte kruh, položte ho navrch koláče, propíchejte vidličkou a prsty spojte s okraji těsta ve formě.
Pečeme 50 min. dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť ať Vám chutná.