Kokoschka - výborný osvěžující tvarohový dortík (nepečený)
Potřebné přísady:
- 500 g tvarohu
- ½ másla (Hera)
- 1 hrnek cukru krupice,
- 2 vanilkové cukry
- 4 dcl mléka
- 20 g sáček želatiny
- piškoty
- ovoce (čerstvé, nebo kompot)
- kakao
Postup přípravy:
- Původně jsem zde psala, že je možné použít jakýkoliv druh neochucené želatiny. Vyskytly se ale případy, kdy dort neztuhl - zdá se, že problémy jsou hlavně s jemně mletou dortovou želatinou.
- Udělala jsem malý průzkum a doporučuji použít "Želatinu na vaječnou tlačenku", s tou je úspěch zaručen :-)
- Ovoce pokrájíme na menší kousky (kompotované ovoce necháme pořádně okapat).
- Mléko ohřejeme (jen ohřát, nepřevařovat). Nasypeme do něj želatinu a necháme bobtnat (čas podle návodu na konkrétní želatině).
- Do mísy si dáme tvaroh + všechen cukr + rozpuštěné (ne moc teplé) máslo. Vše řádně prošleháme.
- Přilejeme mléko se želatinou a ponorným mixérem všechno rozmixujeme dohladka.
- (Je to úplně tekuté a vypadá to, že to nikdy nemůže ztuhnout. Ale nepropadejte panice, dobře to dopadne.)
- Formu vypláchneme studenou vodou. Na dno rozložíme piškoty, které ještě trochu pokapeme mlékem.
- Na piškoty poklademe zhruba polovinu ovoce. Zalejeme asi třetinou krému a pak položíme zbytek ovoce.
- Zalejeme zbytkem krému, jen si ještě trochu necháme v míse. Tento zbytek obarvíme kakaem a vytvoříme na dortu nějaký obrazec.
- Dortík necháme ztuhnout v lednici.
- Ztuhne poměrně rychle - ráno ho udělám a odpoledne už je ke kafíčku :-)
- Před podáváním je ho možné dle libosti dozdobit.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuJitka D.
Mohlo by se Vám líbit