Postup přípravy:
- Těsto:
- Já zadělávala v pekárně, ale pokud ji nemáte, tak zpracováváme jako klasické kynuté těsto. Nejprve uděláme kvásek, pak všechny suroviny zpracujeme v těsto a necháme kynout na teplém místě.
- Maková náplň:
- Já nemám mlýnek na mák, tak jsem použila hotovou náplň do které se přidává cukr a mléko. Můžete ji ozvláštnit nastrouhaným jablkem, případně skořicí.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 24 dílků. Uděláme si placičku,na kterou dáme makovou náplň, a spojíme jako když děláme buchty. Vznikne nám kulička, kterou splácneme dlaní na placičku.
- Placičky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme chvilku kynout (asi 15 minut),
- potom uprostřed vytlačíme důlek. Okraje naříznemena osm částí podle obrázku, do vytlaceného důlku dáme náplň, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
- Pečeme asi 20 minut na 170 °C.
- Máme upečeno a teď už zbývá uvařit si oblíbený nápoj, u mě je to zelený čaj a zakousnout se do koláčků :-)
- Dobrou chuť!
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuAnna Ducháčková