Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Makové kytičky

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 kostku droždí (42 g)
  • můžeme nahradit sušeným droždím
  • 2 žloutky

Drobenka:

  • 50 g másla
  • 40 g hrubé mouky
  • 40 g cukru
  • maková náplň
Postup přípravy:
  1. Těsto:
  2. Já zadělávala v pekárně, ale pokud ji nemáte, tak zpracováváme jako klasické kynuté těsto. Nejprve uděláme kvásek, pak všechny suroviny zpracujeme v těsto a necháme kynout na teplém místě.
  3. Maková náplň:
  4. Já nemám mlýnek na mák, tak jsem použila hotovou náplň do které se přidává cukr a mléko. Můžete ji ozvláštnit nastrouhaným jablkem, případně skořicí.
  5. Vykynuté těsto si rozdělíme na 24 dílků.  Uděláme si placičku,na kterou dáme makovou náplň, a spojíme jako když děláme buchty. Vznikne nám kulička, kterou splácneme dlaní na placičku.
  6. Placičky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme chvilku kynout (asi 15 minut),
  7. potom uprostřed vytlačíme důlek. Okraje naříznemena osm částí podle obrázku, do vytlaceného důlku dáme náplň, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
  8. Pečeme asi 20 minut na 170 °C.
  9. Máme upečeno a teď už zbývá  uvařit si oblíbený nápoj, u mě je to zelený čaj a zakousnout se do koláčků :-)
  10. Dobrou chuť!
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rychlá buchta s ovocem a  bez tuku

Rychlá buchta s ovocem a bez tuku

Obrázek Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

TOPlist