Makové věnečky a rohlíčky z kynutého datlového těsta
500g hladké mouky,220-250 ml vlažného mléka,3/4 kostky droždí,100 g cukru,75 g měkkého másla,2 žloutky,citronová kůra,špetka soli a 100 g sušených datlí.
Z poloviny teplého mléka, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
Druhou polovinu mléka a datle rozmixujeme na pastu, kterou i s kváskem zapracujeme do zbytku surovin a vypracujeme hladké těsto, které necháme tak 45 minut kynout.
Jednu polovinu těsta rozdělíme na 8 stejných dílků, vyválíme plátky, rádýlkem nakrojíme a plníme makovou náplní a zešikma zamotáme a spojíme.
Z druhé poloviny vyválíme velký plát, rozdělíme na 12 trojúhelníků a také naplníme mákem, stočíme od širší strany.
OBOJE NECHÁME JEŠTĚ 20 MINUT KYNOUT. Potřeme žloutkem s mlékem a pečeme do zlatova na 180 st. Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem.
Náplň
200g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky. Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme lžíci povidel.