750 g vypeckovaných kompotových višní /několik si necháme
Na ozdobu:
80 g cukru
1/2 lžičky skořice
2 vrchovaté lžíce škrobové moučky
lžíce vody
6 lžic višňového džemu
3 lžíce višňové pálenky /nemusí být nutně višňová/
3/4 l smetany ke šlehání
1 - 2 lžíce cukru.
Postup přípravy:
Piškot: máslo rozpustíme na mírném ohni, ze žloutků a cukru ušleháme ve vodní lázni hustý krém, na který prosíváme mouku - nemícháme, přilijeme vlažné rozpuštěné máslo a čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, přidáme 1/3 sněhu a opatrně vmícháme do těsta, pak přidáme zbývající sníh a opět obracením vmícháme do těsta. Hmotu nalijeme ihned do formy vytřené máslem a vysypané hrubou moukou.
Náplň: višně povaříme s cukrem a skořicí, přidáme škrobovou moučku smíchanou s vodou a necháme za stálého míchání jednou vzkypět. Višňový džem a pálenku hladce utřeme a potřeme jím jeden plát, přiložíme druhý plát a posázíme povařenými višněmi. Ušleháme tuhou šlehačku se 3 ztužovači a cukrem a polovinu naneseme na višně. Zakryjeme posledním plátem a potřeme vrstvou zbývající šlehačky.