Celozrnný jogurtový koláč s ovocem
Potřebné přísady:
- 2 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 3/4 hrnku cukru (použila jsem přírodní cukr, část cukru můžete nahradit přírodním nekalorickým sladidlem Stevií)
- 2 kelímky bílého jogurtu (jeden má 150g)
- 50 ml tekutiny (mléko, voda, rostlinné mléko…jak jste zvyklí)
- 2 vejce
- ½ hrnku kvalitního oleje
- 1 prášek do pečiva (ideálně přírodní z vinného kamene)
- libovolné ovoce (jahody, třešně, broskve, meruňky nebo kombinace všeho
Postup přípravy:
- 1.Vyšlehejte vejce s cukrem.
- 2.Přidejte olej, jogurty, 50ml tekutiny a postupně přisypte mouku s práškem do pečiva.
- 3.Vše vymíchejte do hladka.
- 4.Těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech, jak jste zkrátka zvyklí.
- 5.Bohatě posypte libovolným ovocem.
- 6.Nakonec posypte drobenkou.
- 7.Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170° (horkovzdušná 160°) po dobu 35 minut.
- Celkové množství cukru si upravte podle toho, zda použijete sladší nebo kyselejší ovoce a jak moc sladké moučníky máte rádi. Stačí si uvědomit, že cukr je jak v těstě, tak v ovoci, tak v drobence.
- Pokud chcete moučník udělat i pro menší děti, pro které není větší množství celozrnné mouky vhodné, použijte jeden hrnek třeba jemně mleté špaldové a jeden hrnek klasické polohrubé.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptudesna
Mohlo by se Vám líbit