Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Kynutý koláč s jahodami a drobenkou

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 50 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 60g cukru
  • 20 g droždí (polovina kostky)
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Náplň:

  • Jahody
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 50 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50g cukru  krupice
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo 2 balíčky vanilkového cukru)
Postup přípravy:
  1. Do lehce ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Zbylé suroviny dáme do mísy (máslo musí být povolené), přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, dáme kynout asi na hodinu.
  2. Po vykynutí rozválíme těsto na velký plech (naspod dávám pečící papír).
  3. Troubu rozpálíme na 180°C a těsto necháme během rozpalování a chystání dalších částí ještě chvíli kynout.
  4. Tvaroh, vejce a oba cukry spojíme v jednolitou hmotu a nalijeme a rozetřeme jí na připravené těsto koláče. Jahody omyjeme, zbavíme lístků, pokrájíme na půlky nebo čtvrtiny - podle velikosti - a položíme jednu vedle druhé na koláč řezem nahoru.
  5. Povolené máslo, mouku a oba cukry rukou spojíme na drobenku a posypeme jí koláč. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Obrázek Jablečné řezy s kokosem a smetanou

Jablečné řezy s kokosem a smetanou

Obrázek Jednoduchý makový koláč s ovocím

Jednoduchý makový koláč s ovocím

Obrázek Ořechový dort s mascarpone krémem

Ořechový dort s mascarpone krémem

TOPlist