Postup přípravy:
- Do lehce ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Zbylé suroviny dáme do mísy (máslo musí být povolené), přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, dáme kynout asi na hodinu.
- Po vykynutí rozválíme těsto na velký plech (naspod dávám pečící papír).
- Troubu rozpálíme na 180°C a těsto necháme během rozpalování a chystání dalších částí ještě chvíli kynout.
- Tvaroh, vejce a oba cukry spojíme v jednolitou hmotu a nalijeme a rozetřeme jí na připravené těsto koláče. Jahody omyjeme, zbavíme lístků, pokrájíme na půlky nebo čtvrtiny - podle velikosti - a položíme jednu vedle druhé na koláč řezem nahoru.
- Povolené máslo, mouku a oba cukry rukou spojíme na drobenku a posypeme jí koláč. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty