Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Kynutý koláč s jahodami a drobenkou

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 50 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 60g cukru
  • 20 g droždí (polovina kostky)
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Náplň:

  • Jahody
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 50 g  másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50g cukru  krupice
  • 20 g domácího vanilkového cukru (nebo 2 balíčky vanilkového cukru)
Postup přípravy:
  1. Do lehce ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Zbylé suroviny dáme do mísy (máslo musí být povolené), přidáme kvásek a zpracujeme v těsto, dáme kynout asi na hodinu.
  2. Po vykynutí rozválíme těsto na velký plech (naspod dávám pečící papír).
  3. Troubu rozpálíme na 180°C a těsto necháme během rozpalování a chystání dalších částí ještě chvíli kynout.
  4. Tvaroh, vejce a oba cukry spojíme v jednolitou hmotu a nalijeme a rozetřeme jí na připravené těsto koláče. Jahody omyjeme, zbavíme lístků, pokrájíme na půlky nebo čtvrtiny - podle velikosti - a položíme jednu vedle druhé na koláč řezem nahoru.
  5. Povolené máslo, mouku a oba cukry rukou spojíme na drobenku a posypeme jí koláč. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut do zezlátnutí okrajů.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou

Jablkový koláč se šlehačkou a čokoládou

Obrázek Kovářova vynikající bábovka

Kovářova vynikající bábovka

Obrázek Rebarborový kynutý koláč by Romča

Rebarborový kynutý koláč by Romča

TOPlist