Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Čokoládové řezy z červené řepy

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 300 g červené řepy (3 menší bulvy)
  • 125 g másla
  • 100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
  • 180 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 30 g holandského kakaa
  • 300 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli

Krém:

  • 250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
  • 35 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • asi 20 g hořké čokolády na zdobení
Postup přípravy:
  1. Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).
  3. Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme do hladka.
  4. Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.
  5. V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
  6. Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.
  7. Mascarpone a cukr vyšleháme do hladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.
  8. Hotový krém natřeme na vyhladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy - buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblín, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.
  9. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.
  10. Krém je natřen ve slabé vrstvě a po chvíli začne chytat růžový odstín - to řepa barví a ničemu to nevadí :o)
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Pudinkovo-piškotové řezy podle maminky

Pudinkovo-piškotové řezy podle maminky

Obrázek Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Neskutečně dobrý koláč sypaný margotkou

Obrázek Čokoládové vláčné muffinky

Čokoládové vláčné muffinky

Obrázek Maková buchta z mikrovlnky - keto - nizkosacharidový

Maková buchta z mikrovlnky - keto - nizkosacharidový

TOPlist