Vláčný mrkvový perník
Potřebné přísady:
- 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
- 1 hrnek cukru (nejlépe třtinovýdo perníků je více než vhodný)
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene bez fosfátů)
- 1 hrnek libovolného mléka (vyzkoušené mám klasické sojové i rýžové)
- 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
- 2 lžíce třtinové melasy (lze vynechats ní je to ale lepší)
Na polevu:
- ¾ tabulky hořké čokolády
- cca 70ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)
Postup přípravy:
- Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
- Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
- Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
- Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev.
- Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
- Pečte na 160°C 25 – 30 minut.
- Perník můžete jíst třeba jako zdravou snídani nebo svačinu, pokud ho ale potřete domácí čokoládovou polevou, máte z něj rázem skvělý dezert.
- Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?
- 1.¾ tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat.
- 2.Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptudesna
Mohlo by se Vám líbit