Postup přípravy:
- Do nádoby od pekárny dejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutky a polohrubou mouku. Dále přidejte do jednoho rohu nádoby špetku soli, do druhého rohu nádoby rozdrobte droždí a zasypte ho krupicovým cukrem. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.
- Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. hodinu kynout.
- Než vykyne těsto, připravte si tvarohovou náplň z tvarohu, moučkového cukru, vejce a vanilkového cukru. Kdo by chtěl, může ještě přidat kůru z citronu. Pak už stačí jen všechny suroviny vymíchat.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát silný asi 5 mm. Těsto rozkrájejte na čtverce. První čtverce jsem dělala velké asi 10x10 cm. Ze zbylého těsta jsem dělala menší čtverce.
- Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jim okraje těsta. Do středu těsta naneste lžíci tvaroh a něj dejte lžičku povidel. Protilehlé cípy přeložte a spojte jako šáteček.
- Koláče dávejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Poté je potřete zbylým žloutkem a koláče dejte na 20 minut péct do předehřáté trouby na 180°C.
- Koláče nechte vychladnout a poprašte je moučkovým cukrem.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuDvě v troubě