Hruška dušená v bílém víně
Potřebné přísady:Suroviny:
- 2 hrušky (měly by být tvrdé, kdyby byly moc měkké, během dušení by se rozvařily)
- 100 g cukru krupice
- 80 ml vody
- 400 ml suchého bílého vína
- 1 celá skořice
- 1 hvězdička badyánu
- rybízová marmeláda
Krém:
- 200 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky moučkového cukru
- máta na ozdobu
Postup přípravy:
- Hrušky oloupeme, rozkrojíme na půl a zbavíme je jádřinců. Do hrnce dáme cukr a vodu a na středním ohni ho necháme zkaramelizovat. Do karamelu nalijeme víno a karamel v něm necháme zcela rozpustit. Poté přidáme skořici, badyán a hrušky a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Hrušky by neměly být rozvařené a víno s karamelem by mělo mít sirupovou konzistenci. Hrušky stáhneme z ohně a necháme je ještě chvíli louhovat ve víně. Mezitím si připravíme krém. Mascarpone dáme do misky, přidáme moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku a vše vymícháme dohladka. Na talíři hrušku ozdobíme rybízovou marmeládou, krémem z mascarpone a mátou.
- Zdroj viz odkaz
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit