2 hrušky (měly by být tvrdé, kdyby byly moc měkké, během dušení by se rozvařily)
100 g cukru krupice
80 ml vody
400 ml suchého bílého vína
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
rybízová marmeláda
Krém:
200 g mascarpone
1 vanilkový lusk
2 lžičky moučkového cukru
máta na ozdobu
Postup přípravy:
Hrušky oloupeme, rozkrojíme na půl a zbavíme je jádřinců. Do hrnce dáme cukr a vodu a na středním ohni ho necháme zkaramelizovat. Do karamelu nalijeme víno a karamel v něm necháme zcela rozpustit. Poté přidáme skořici, badyán a hrušky a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Hrušky by neměly být rozvařené a víno s karamelem by mělo mít sirupovou konzistenci. Hrušky stáhneme z ohně a necháme je ještě chvíli louhovat ve víně. Mezitím si připravíme krém. Mascarpone dáme do misky, přidáme moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku a vše vymícháme dohladka. Na talíři hrušku ozdobíme rybízovou marmeládou, krémem z mascarpone a mátou.