Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Pařížský dort

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli do sněhu
  • 1 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 4-5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Den předem - suroviny a postup na pařížský krém:

  • 2 šlehačky 40% tuku
  • 1 šlehačka 30% tuku
  • 300g čokolády na vaření Orion

KRÁJECÍ POLEVA:

  • 200g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • cca 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 lžíce šlehačky 30%-ní
Postup přípravy:

TĚSTO NA KORPUS:

  1. Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit.
  2. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.)

PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP:

  1. Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

KRÁJECÍ POLEVA POSTUP:

  1. 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.
  2. Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou). Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice. Potom jsem ho dozdobila zbytkem pařížské šlehačky.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Hraběnčiny řezy se švestkami

Hraběnčiny řezy se švestkami

Obrázek Pudinkové řezy z listového těsta

Pudinkové řezy z listového těsta

Obrázek Květinové koláčky s nápní

Květinové koláčky s nápní

Obrázek Višňové řezy z pudinkového těsta - fantastická záležitost

Višňové řezy z pudinkového těsta - fantastická záležitost

Obrázek Obrácený banánový koláč by Romča

Obrácený banánový koláč by Romča

Obrázek Sypaný makový koláč s jablky

Sypaný makový koláč s jablky

TOPlist