Hledat
Filters

Kynutý sladký chléb s mákem

Potřebné přísady:

Těsto

  • 250g hladká mouka
  • 30g cukr
  • 125ml mléka
  • 15g droždí
  • 1ks vejce
  • trocha citronové kůry
  • 2g sůl
  • 65g rozpuštěné máslo

Maková náplň

  • 125ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce rozdrcených piškotů
  • trochu skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • lze přidat kdo má rád perníkové koření
  • můžeme do náplně přidat švestky nebo třešně

Poleva

  • 200g cukr moučka
  • šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:

Těsto

  1. V misce rozmícháme vlažné mléko s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Kvásek nám vzešel a teď ho nalijeme do domácí pekárny nebo robota, přidáme všechny další ingredience na těsto a necháme hnětat cca 15 minut nebo dáme program těsto a pekárna bude vše řešit za nás. Kdo nemá pekárnu po 15 minutách vypne robot, těsto posype trochou hladké mouky, přikryjeme nádobu utěrkou a nechá hodinu až dvě kynout podle teploty doma. Doba kynutí se může lišit.

Náplň

  1. Mléko svaříme s cukrem, kořením a runem - přidáme mák a vaříme do doby než nám náplň zhoustne. Vyplněné a zahustíme drcenými piškoty. Pokud se Vám zdá náplň řídká, přidejte ještě piškoty. Nechte vychladnout poté vložte do lednice.

Těsto

  1. Po vykynutí vyndáme z pekárny dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme zhruba 5mm široký plát a dáme na něj makovlu náplň a eventuálně i námi zvolené ovoce. Zarolujeme jako závin vrchní konec solácnětě a závin rozřízneme podélně a zapleteme cop ze dvou pramenů.
  2. Formu vyložime pečícím papírem a vložíme zapletený závin a necháme ještě půl hodiny kynout.
  3. Troubu předehřejeme zhruba na 170-180 stupňů a pečeme asi 40 minut. Jen do zlatova, test provedeme špejlí jako u bábovky - zapichneme suchou špejli do záviny a po vytažení musí spejle být suchá. Pokud by se vám závin připaloval, přikryjeme alobalem a pečeme v klidu do upečení.
  4. Necháme trochu vychladnout a podlijeme polevou. Tu připravíme tak mouckovy cukr smícháme šťávou z citronu.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist