V misce rozmícháme vlažné mléko s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
Kvásek nám vzešel a teď ho nalijeme do domácí pekárny nebo robota, přidáme všechny další ingredience na těsto a necháme hnětat cca 15 minut nebo dáme program těsto a pekárna bude vše řešit za nás. Kdo nemá pekárnu po 15 minutách vypne robot, těsto posype trochou hladké mouky, přikryjeme nádobu utěrkou a nechá hodinu až dvě kynout podle teploty doma. Doba kynutí se může lišit.
Náplň
Mléko svaříme s cukrem, kořením a runem - přidáme mák a vaříme do doby než nám náplň zhoustne. Vyplněné a zahustíme drcenými piškoty. Pokud se Vám zdá náplň řídká, přidejte ještě piškoty. Nechte vychladnout poté vložte do lednice.
Těsto
Po vykynutí vyndáme z pekárny dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme zhruba 5mm široký plát a dáme na něj makovlu náplň a eventuálně i námi zvolené ovoce. Zarolujeme jako závin vrchní konec solácnětě a závin rozřízneme podélně a zapleteme cop ze dvou pramenů.
Formu vyložime pečícím papírem a vložíme zapletený závin a necháme ještě půl hodiny kynout.
Troubu předehřejeme zhruba na 170-180 stupňů a pečeme asi 40 minut. Jen do zlatova, test provedeme špejlí jako u bábovky - zapichneme suchou špejli do záviny a po vytažení musí spejle být suchá. Pokud by se vám závin připaloval, přikryjeme alobalem a pečeme v klidu do upečení.
Necháme trochu vychladnout a podlijeme polevou. Tu připravíme tak mouckovy cukr smícháme šťávou z citronu.