Jemná a krémová pochoutka, která vám nezabere více než 10 minut a zasytí. Skvělá kombinace sladkého pudingu s nakyslými lyofilizovanými jahodami.
Díky použití erythritolu, který obsahuje 0 kcal a má nízký glykemický index, je tento recept vhodný i pro diabetiky, protože erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Navíc jeho sladivost je téměř stejná jako u normálního cukru!
Potřebné přísady:
- Na cca 3-4 porce budeme potřebovat:
- 40 g kukuřičného škrobu
- 2 PL erythritolu
- vanilkový lusk (pro opravdu pravou vanilkovou chuť) nebo vanilkové aroma
- 500 ml mléka
- lyofilizované jahody
- 1 banán / lyofilizovaný banán plátky
Postup přípravy:
- Do hrnce si nalijeme 2/3 mléka (cca 350 ml) a přivedeme k varu.
- Během toho si ve zbývající 1/3 mléka rozmícháme kukuřičný škrob metličkou tak, aby nám nevznikly žádné nežádoucí hrudky. Následně přidáme erythritol a pořádně rozmícháme. Poslední ingrediencí, kterou smícháme s naší směsí, je vanilka - podélně si rozřízneme vanilkový lusk a lžící seškrábeme z obou stran vnitřek. Množství vanilky přidejte podle vašich preferencí, někdo má rád aromatičtější vanilkový puding, jinému stačí jen jemný náznak vanilky na konci. Je to jen a jen na vás. Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, použijte vanilkové aroma.
- Připravenou směs nalijeme do vroucího mléka, ztlumíme plamen a mícháme. Za stálého míchání puding postupně začne měnit konzistenci. Základem je nepřestat míchat! Když nám vznikne hustá hmota, víme, že máme hotovo.
- Uvařený puding nalijeme do misek nebo sklenic. Vystlat je můžeme piškoty, cereáliemi, čokoládou či oblíbeným ovocem. Na hotový puding ještě položíme plátky banánu a posypeme lyofilizovanými jahodami. Ty dodají pudingu křupavou texturu a jemnou kyselost.
- Sladká a krémová konzistence pudingu je tak dokonale vyvážená a připravená na degustaci!
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMichaela Gavurová