Postup přípravy:
- Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C.
- Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá). Mně osobně vyšlo těsto na 22 pusinek.
- Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob.
- Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné, naopak vlnitý povrch dodává na rustikálnosti:o)
- Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstáváají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.
- Krém:
- Originální krém na pavlovu je pouze a jen vyšlehaná smetana. Mně se samotná smetana trochu špatně tráví a tak jsem jí "nastavila" tvarohem a malým množstvím cukru (to aby se ztratila nakyslá chuť tvarohu, která je pro něj přirozená, ale ve sladkém krému ne zcela chtěná).
- Pokud tedy chcete originální náplň, ušelehejte 650 ml smetany a máte krém hotov:o))
- Smetanu vyšleháme do polotuha a za stálého šlehání přidáváme po lžicích tvaroh. Vznikne pevný krém, do kterého zašleháme cukr.
- Je možné, že krém nebude na všechny pusinky stačit, záleží hlavně na tom, kolik ho budeme vrstvit na jednotlivá patra. Někdo dává míň a někdo víc. Já dala asi 1 lžící (ale ty lžíce jsou každá jinak velká), tak pokud vám krém nebude stačit, prostě přidělejte další:o)
- Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit.
- Vrstvení dezertu:
- Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:
- bílková pusinka
- rozetřený krém
- na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat:o))
- pokapeme jahodovým sirupem
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty