Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Jahodová pavlova

Potřebné přísady:

Na pusinky:

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky škrobu

Krém:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 g tučného tvarohu
  • 45 g cukru moučka

Jahodový sirup

  • 300 g jahod
  • 30 g cukru krupice
Postup přípravy:
  1. Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C.
  2. Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá).  Mně osobně vyšlo těsto na 22 pusinek.
  3. Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob.
  4. Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné, naopak vlnitý povrch dodává na rustikálnosti:o)
  5. Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstáváají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.
  6. Krém:
  7. Originální krém na pavlovu je pouze a jen vyšlehaná smetana. Mně se samotná smetana trochu špatně tráví a tak jsem jí "nastavila" tvarohem a malým množstvím cukru (to aby se ztratila nakyslá chuť tvarohu, která je pro něj přirozená, ale ve sladkém krému ne zcela chtěná).
  8. Pokud tedy chcete originální náplň, ušelehejte 650 ml smetany a máte krém hotov:o))
  9. Smetanu vyšleháme do polotuha a za stálého šlehání přidáváme po lžicích tvaroh. Vznikne pevný krém, do kterého zašleháme cukr.
  10. Je možné, že krém nebude na všechny pusinky stačit, záleží hlavně na tom, kolik ho budeme vrstvit na jednotlivá patra. Někdo dává míň a někdo víc. Já dala asi 1 lžící (ale ty lžíce jsou každá jinak velká), tak pokud vám krém nebude stačit, prostě přidělejte další:o)
  11. Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit.
  12. Vrstvení dezertu:
  13. Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:
  14. bílková pusinka
  15. rozetřený krém
  16. na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat:o))
  17. pokapeme jahodovým sirupem
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Obrázek Koláčik s croasantem podle pana Petra

Koláčik s croasantem podle pana Petra

Obrázek Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Obrázek Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

Borůvkový koláč s tvarohem podle Věrky

Obrázek Křehké rohlíčky s jablkovou náplní

Křehké rohlíčky s jablkovou náplní

TOPlist