Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Domácí rustikální jahodová galetka

Potřebné přísady:
  • Ingredience na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 3 až 5 lžic ledové vody
  • Náplň:
  • asi 300 g čerstvých jahod, nakrájených na půlky nebo čtvrtky
  • 1 až 2 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
  • 1 lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu
Postup přípravy:
  1. Nejprve si připrav těsto: smíchej mouku, cukr a sůl, přidej studené máslo a prsty rychle rozdrob, až vznikne drobenka. Přidej pár lžic studené vody a spoj v hladké těsto. Zabal ho do fólie a nech půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si připrav jahody: smíchej je v misce s cukrem a škrobem. Nech chvíli odstát, aby pustily trochu šťávy.
  3. Těsto vyválej do kruhu asi 3–5 mm silného (nejlépe na pečicím papíře). Doprostřed rozlož jahody, ale nech asi 4 cm okraj volný.
  4. Volný okraj těsta přehni přes náplň – klidně nepravidelně, galetka má být rustikální a domácí.
  5. Můžeš potřít okraje rozšlehaným vejcem a posypat trochou cukru, aby byly hezky zlatavé.
  6. Peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté a jahody měkké.
  7. Nech chvíli vychladnout a podávej – třeba s lžící zakysané smetany nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Medové řezy - lepší než medovník

Medové řezy - lepší než medovník

Obrázek Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Tvarohovo - šlehačkový koláč bez mouky

Obrázek Dvoubarevné rohlíčky se spirálou

Dvoubarevné rohlíčky se spirálou

Obrázek Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

Sypaný jablečný koláč se strouhaným perníkem podle paní Jany

TOPlist