Postup přípravy:
- Těsto:
- Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme studené máslo pokrájené na malé kostičky a vypracujeme jemnou drobenku bez žmolků másla (lze to udělat v ruce a nebo použijte robota jako já). Dvě třetiny těsta nasypeme na dno formy a upěchujeme rukou.
- Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny. Slupkou dolů je položíme na celou plochu těsta. Zasypeme je zbytkem těsta (poslední třetinou) a dáme péct na 20 minut.
- Během pečení si připravíme krém a drobenku.
- Krém:
- Smetanu, jogurt, vejce, cukru i vanilkový extrakt vložíme do mísy a metlou v ruce lehce prošleháme.
- Drobenka:
- Máslo necháme lehce povolit, zasypeme ho moukou, cukrem a skořicí a rukou vypracujeme drobenku.
- Koláč po 20 minutách pečení vyjmeme z trouby. Zalijeme připraveným krémem a po celém povrchu posypeme drobenkou. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.
- Po upečení necháme 30 minut v pootevřené vypnuté troubě a pak necháme zcela vychladnout.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty