Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Jablečný páj

Potřebné přísady:

Těsto na formu 30 cm  (v závorce úprava na formu  27 cm):

  • 300 g hladké mouky (250 g)
  • špetka soli
  • 230 g vychlazeného másla (150 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody (žádná voda)

Náplň:

  • 5-6 středních jablek (nebo jablka a hrušky půl na půl)
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g másla
Postup přípravy:
  1. Těsto:
  2. Smícháme mouku se solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky a zapracujeme ho do mouky (lze použít i robot). Vidličkou rozšleháme vejce s octem a vodou (pokud máte formu 27 cm v průměru, vodu nedávejte). Nalijeme na mouku s tukem a rukama (nebo v robotu) vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě půlky, zabalíme do folie a vložíme asi na hodinu do lednice.
  3. Náplň:
  4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
  5. V míse si smícháme cukr (pokud použijete i hrušky, uberte asi 40 g cukru, ať není náplň moc sladká), citronovou štávu, skořici, muškátový oříšek, sůl a mouku. Jablka vložíme do směsi a promícháme, aby se ovoce rovnoměrně obalilo.
  6. Troubu nastavíme na 220°C (horkovzduch na 200°C).
  7. Z lednice vyndáme první část těsta a na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku tak, aby vyšla na dno a boky koláčové formy. Těsto opatrně přemístíme do formy, přebytečné kraje odstraníme. Do formy vložíme jablečnou náplň a poklademe  plátky másla.
  8. Druhou část těsta vyndáme z lednice, vyválíme na pomoučeném vále, vykrojíme pár míst (případně stačí uprostřed naříznout do kříže) a přeneseme na koláč. Válečkem přejedeme těsto na kraji formy, abychom ho "odřízli" v místech, kde je ho moc. Spojíme okraje. Zbytky těsta a skrojky můžeme upéct společně s koláčem jako sušenky (stačí péct prvních 10 minut, pak vyndáme z trouby), nebo z nich vytvořit ozdoby navrch koláče.
  9. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme dalších 25-35 minut.
  10. Necháme zchladnout alespoň na pokojovou teplotu a můžeme podávat.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jednoduchý, nepečený, čokoládový cheesecake

Jednoduchý, nepečený, čokoládový cheesecake

Obrázek Kovářova vynikající bábovka

Kovářova vynikající bábovka

Obrázek Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

Pudinková buchta bez mouky s borůvkami

TOPlist