Hruškový koláč s ořechovo-mandlovým korpusem
Potřebné přísady:Korpus
- 100g namletých vlašských ořechů
- 90g mandlové mouky - (nebo rozmixovaných mandlí)
- 20g másla pokojové teploty
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1ks celé vejce
- několik kapek rumu
Náplň
- hrušky
- 200ml smetany na šlehání
- 2ks žloutek
- 1 a půl sáčku vanilkového cukru
- vanilkový extrakt
- skořice
- trochu mletých ořechů na ozdobu
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hrušky omyjeme, osušíme, ukrojíme stopky a bubáky. Rozkrojíme na polovinu a vykrojíme jadřince. Nakonec hrušky pokrájíme na plátky.
- Koláčovou formu si vymažeme máslem. V míse smícháme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy, skořici. Promícháme a přidáme změklého máslo, vejce a tuzemský rum. Vezmeme si rukavice a rukama vypracujeme těsto. Takto připravené těsto dáme do koláčové formy, rukama vytlačíme rovnoměrně do stran. Do formy poklademe připravené pokrájené hrušky a poprášíme skořicí. V tento moment dáme na 10 minutek péct do předem vyhřáté trouby.
- Mezitím si smícháme smetanu, žloutky, vanilkový extrakt a jeden vanilkový cukr. Po uplynutí 10 minut pečení, korpus s hruškami vyndáme z trouby a zalijeme připravenou směsí ze smetany. Snížíme teplotu na 160-170 stupňů a pečeme na dalších cca 30 minut. Možná o něco méně. Po zhruba pěti minutách posypeme koláč trochou mletých ořechů a zbylým vanilkovým cukrem.
- Po upečení necháme vychladnout a nakonec dáme alespoň na hodinu do lednice.
- Dobrou chuť
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit