Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Hruškový koláč s ořechovo-mandlovým korpusem

Potřebné přísady:

Korpus

  • 100g namletých vlašských ořechů
  • 90g mandlové mouky - (nebo rozmixovaných mandlí)
  • 20g másla pokojové teploty
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1ks celé vejce
  • několik kapek rumu

Náplň

  • hrušky
  • 200ml smetany na šlehání
  • 2ks žloutek
  • 1 a půl sáčku vanilkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • skořice
  • trochu mletých ořechů na ozdobu
Postup přípravy:
  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Hrušky omyjeme, osušíme, ukrojíme stopky a bubáky. Rozkrojíme na polovinu a vykrojíme jadřince. Nakonec hrušky pokrájíme na plátky.
  2. Koláčovou formu si vymažeme máslem. V míse smícháme mandlovou mouku, namleté vlašské ořechy, skořici. Promícháme a přidáme změklého máslo, vejce a tuzemský rum. Vezmeme si rukavice a rukama vypracujeme těsto. Takto připravené těsto dáme do koláčové formy, rukama vytlačíme rovnoměrně do stran. Do formy poklademe připravené pokrájené hrušky a poprášíme skořicí. V tento moment dáme na 10 minutek péct do předem vyhřáté trouby.
  3. Mezitím si smícháme smetanu, žloutky, vanilkový extrakt a jeden vanilkový cukr. Po uplynutí 10 minut pečení, korpus s hruškami vyndáme z trouby a zalijeme připravenou směsí ze smetany. Snížíme teplotu na 160-170 stupňů a pečeme na dalších cca 30 minut. Možná o něco méně. Po zhruba pěti minutách posypeme koláč trochou mletých ořechů a zbylým vanilkovým cukrem.
  4. Po upečení necháme vychladnout a nakonec dáme alespoň na hodinu do lednice.
  5. Dobrou chuť
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Obrázek Makové rohlíčky a věnečky z datlového těsta

Makové rohlíčky a věnečky z datlového těsta

TOPlist