Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Jahodové košíčky s vanilkovým krémem

Potřebné přísady:
  • Těsto (na cca 12 košíčků):
  • • 250 g hladké mouky
  • • 100 g moučkového cukru
  • • 1 vanilkový cukr
  • • 150 g másla (studeného, na kostičky)
  • • 1 žloutek
  • • 1–2 lžíce studené vody (podle potřeby)
  • Krém:
  • • 300 ml mléka
  • • 2 žloutky
  • • 60 g cukru
  • • 1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
  • • 25 g kukuřičného škrobu (Solamyl)
  • • 20 g másla
  • Na ozdobu:
  • • Čerstvé jahody (nakrájené nebo vcelku)
  • • Volitelně: želatina na dorty nebo dortové želé
Postup přípravy:
  1. 1. Těsto:
  2. V míse smíchej mouku, oba cukry a přidej studené máslo nakrájené na kostičky. Prsty nebo mixérem vytvoř drobenku. Přidej žloutek a trochu vody, jen tolik, aby šlo těsto spojit. Vypracuj hladké těsto, zabal ho do fólie a nech alespoň půl hodiny odležet v lednici.
  3. 2. Formování a pečení:
  4. Troubu předehřej na 180 °C. Těsto rozválej a vykrajuj kolečka, která vložíš do vymazaných formiček na košíčky. Dno propíchni vidličkou a peč dozlatova asi 10–12 minut. Nech vychladnout, poté opatrně vyklop.
  5. 3. Krém:
  6. V kastrolu smíchej žloutky, cukr, vanilkový cukr a škrob. Pomalu přilévej mléko a za stálého míchání ohřívej, dokud nevznikne hustý krém. Odstav a vmíchej máslo. Nech zchladnout.
  7. 4. Dokončení:
  8. Do vychladlých košíčků dej lžičku krému, na vrch přidej jahody. Můžeš je zalít připraveným dortovým želé podle návodu na sáčku.
Moučníky, dezerty, dorty

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jablečná roláda podle Dagmar - jednoduchá a rychlá

Jablečná roláda podle Dagmar - jednoduchá a rychlá

Obrázek Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Čokoládový koláč se sušenými švestkami

Obrázek Superrychlý ovocný koláč s drobenkou

Superrychlý ovocný koláč s drobenkou

Obrázek Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

TOPlist