Citrónová bábovka s hruškami
Potřebné přísady:
- 3 hrnky polohrubé mouky (celozrnná mi došla)
- 1 hrnek cukru krystal (lepší by byl třtinový)
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 2 hrnky mléka
- 5 lžic citrónové šťávy
- 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citronu)
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jádřinců
- hrst rozinek (ty jsou jen pro dobrovolníky)
Postup přípravy:
- Postup je velice jednoduchý. Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.
Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citrónovou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citrónovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto, které voní svěže citrónovými tóny.
- Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek.
Do vhodným tukem (nejlepší je máslo) vymazané a vysypané (můžeme vysypat kokosem, jemnou strouhankou, nebo hrubou moukou) bábovkové (či jiné vhodné formy – např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalijeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek.
- Zalijeme zbylým těstem, šoupneme do trouby a těšíme se, až bude hotovo.
- Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nemuselo líbit a špatně by nám vyběhla. Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby.
Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř. pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem).
- Studený obklad pomůže nejen proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMadla
Mohlo by se Vám líbit