Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Citrónová bábovka s hruškami

Potřebné přísady:
  • 3 hrnky polohrubé mouky (celozrnná mi došla)
  • 1 hrnek cukru krystal (lepší by byl třtinový)
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citronu)
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jádřinců
  • hrst rozinek (ty jsou jen pro dobrovolníky)
Postup přípravy:
  1. Postup je velice jednoduchý. Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.
Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citrónovou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citrónovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto, které voní svěže citrónovými tóny.
  2. Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek. 
Do vhodným tukem (nejlepší je máslo) vymazané a vysypané (můžeme vysypat kokosem, jemnou strouhankou, nebo hrubou moukou) bábovkové (či jiné vhodné formy – např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalijeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek.
  3. Zalijeme zbylým těstem, šoupneme do trouby a těšíme se, až bude hotovo.
  4. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nemuselo líbit a špatně by nám vyběhla. Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby. 
Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř. pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem).
  5. Studený obklad pomůže nejen proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vynikající křehké rohlíčky

Vynikající křehké rohlíčky

Obrázek Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Obrázek Koláč v domácí magii -  Čtverný koláč

Koláč v domácí magii - Čtverný koláč

Obrázek Čokoládové opojení od Olinky

Čokoládové opojení od Olinky

Obrázek Tartaletky s tvarohovým krémem a ovocem

Tartaletky s tvarohovým krémem a ovocem

Obrázek Křehký bramborový závin s mákem

Křehký bramborový závin s mákem

TOPlist