Francouzský jablkový koláč
Potřebné přísady:
- 1 1/4 šálky - 200g hladké mouky
- 1/2 šálku - 60g moučkový cukr
- 1/2 šálku - 125g margarín - kdo má raději máslo použije máslo nebo heru
- 2 lžíce mleté lněné semínko
- 2 lžíce studené vody
- 2-3 lžíce studeného kokosového mléko (nebo sójové sušené mléko)
Náplň:
- jablka asi 5 kusů
- 2 lžičky citronové šťávy
- lžíce margarínu nebo másla
- polévková lžíce cukru
- 1/3 hrnečku meruňkového džemu
Postup přípravy:
- Promísíme mouku a cukr v míse. Margarín, nebo změklé máslo, rozdrobíme na drobky. Len dáme do vody a přidáme 2 lžíce kokosového mléka a mícháme. Přidáme do mouky.
- Vypracujeme z nich hladké těsto a dáme na hodinu do lednice odpočinout. Po vyndání z lednice těsto vložíme do vymazané formy, přebytečné těsto navhchu eventuelně ořízněte a dno propícháme vidličkou. Na těsto dáme pečící papír nebo celofán a dáme na těsto fazole, aby se nám koláč nezvedal a pěkně držel tvar. Dáme korpus péct - cca 15- 20 minut, každý podle své trouby. Po této době sundáme fazole a pečeme ještě zhruba 5 minutek, dokud nám koláč nezezlátne.
- Jablka nakrájíme na plátky a smícháme s cukrem, citronovou šťávou a dáme na plech a potřeme rozpuštěným margarínem. Pečeme dokud nezměknou a nezezlátnou. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí jablka rozložíme na koláč, vždy tak, že dáme vrstvu jablek a na ni jablečnou omáčku co nám vznikla při pečení jablek a lehce potíráme rozpuštěným margarínem. Takto naskládáme všechny jablka.
- Meruňkový džem dáme na malou pánvičku a zlehka přivedeme k varu tak aby lehce bublala. Přecedíme nebo propasírujeme jak to nazvat marmeládu přes malé sítko a pat štětečkem potřeme marmeládou všechny jablka. Použijeme všechnu marmeládu co máme. necháme vychladnout a podáváme při pokojové teplotě.
- Zdroj viz. odkaz
Vegetariánské
Mohlo by se Vám líbit