Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky naší babičky Jiřinky

Potřebné přísady:
  • 80g cukr moučka
  • 2 žloutky
  • 240g másla
  • 170g vlašských ořechů mletých
  • 320g hladké mouky
  • vanilkový cukr a moučkový na obalení rohlíčků
Postup přípravy:
  1. Do mísy dáme všechny suroviny a zamícháme vařečkou. Teď už přichází na řadu naše ruce a pěkně vypracujeme krásné hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc, ale nemusíte. Jednou jsem na rohlíčky zapoměla a nechala jsem odpočívat pouze dvě hodinky a také se povedlo. Původní recept, ale hovoří jasně nechat do druhého dne :-)
  2. Druhý den vyndáme těsto a tvoříme rohlíčky buď tvořítkem jak je dnes již běžné a nebo klasika, kterou zastávám já. Líbí se mi jak je každý rohlíček jiný, připomíná mi to moje dětství. Tahle stará technika je jednoduchá. Na pomoučněný vál dáme těsto, kousek odřízneme a vyválime hada. Hada pak nožem krájíme na přibližně stejně dlouhé kousky, které následně zatočíme :-) Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem cca na 180 stupňů do růžova. Nahoře jsou vždy světlejší, ale na spodní straně jsou krásně růžové. Tím se budeme řídit. V míse si smícháme vanilkové cukry s cukrem moučkovým a hned po upečení ještě horké obalujeme rohlíčky v této směsi cukrů.
  3. Dobrou chuť !!
Vánoční cukroví
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Linecké cukroví - tradiční babiččin recept - s moderním postupem i pro pekárny

Obrázek Piškotové kuličky podle Evičky

Piškotové kuličky podle Evičky

Obrázek Pařížský krém (nejen) do cukroví

Pařížský krém (nejen) do cukroví

Obrázek Vánoční linecká srdíčka - opravdu skvělá

Vánoční linecká srdíčka - opravdu skvělá

TOPlist