Panettoncini
Potřebné přísady:
- 300g hladká mouka - používám italskou
- půlka droždí
- 2 lžíce cukru
- 60g másla
- 2 vejce
- 125ml mléka
- muškátový oříšek
- trocha citronové kůry - z bio citronu
- špetka soli
- 3 lžíce rozinek
- vanilkový cukr na posypání
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy:
- Do mističky si namočíme do vody hrozinky. A necháme nabobtnat. Kdo chce rozinky nahradit něčím jiným jako dnes například já - ( kandovaným ovocem a nebo můžete naopak dát obojí) je to možné, ale tradičně sem patří rozinky.
- Mléko si ohřejeme tak aby bylo vlažné, nalijeme do misky přidáme dvě lžíce cukru, přidáme droždí a dobře promícháme. Tak aby nám nikde nezůstaly hrudky. Dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si dáme odváženou mouku, vejce, citronovou kůru, změklé máslo, nastrouháme muškátový oříšek, rozinky vymačkáme a přidáme také do těsta.
- Vypracujeme těsto, které je velice hutné. Teď přilijeme již vzešlý kvásek a pěkně propracujeme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme cca půl hodiny i déle kynout. Poznáte sami jak máte těsto pěkně naběhlé.
- Po vykynutí si vymažeme formu na těsto máslem a vlijeme těsto. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, ale každý pečte tak jak jste zvyklé podle své trouby.
- Po upečení necháme vychladnout a posypeme vanilkovým cukrem.
Vánoční cukrovíAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit