Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Potřebné přísady:
  • 100g másla
  • 500ml mléka
  • špetka soli
  • 350g hrubé mouky
  • 2ks vejce
  • ovoce podle chuti - jahody, meruňky, švestky

Na podávání:

  • rozpuštěné máslo
  • cukr moučka

Dále podle chuti:

  • tvrdý tvaroh nebo mletý mák
Postup přípravy:
  1. Do většího kastrolu nalijeme 500ml mléka, špetku soli a 100g másla. Opravdu musíte dát máslo, žádné náhražky. Do nádoby bokem si odvážíme 350g hrubé mouky. Mléko s máslem a solí přivedeme k varu a hned jak se bude vařit, vsypeme najednou odváženou hrubou mouku a mícháme. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit a to jak na kastrol tak i na vařečku. V momentě kdy už těsto nelepí stáhneme bokem a necháme úplně vychladnout.
  2. Po vychladnutí do těsta rukama vpracujeme 2 vejce. Pokud by bylo těsto řídké přidáme trochu hrubé mouky, většinou to opravdu není potřeba. Těsto máme hotové a tak na válce vyválíme válec a z něj ukrajujeme kousky do kterých vložíme zvolené ovoce s děláme knedlíky.
  3. Uválené knedlíky vaříme ve vroucí vodě zhruba 6-8 minut. Po chození do vody knedlíky nadzvedneme varečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu.
  4. Podáváme s nastrouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Kdo nechce tvaroh, posype cukrem moučka a přelije máslem. Další varianta je s mletý mákem, smíchaným s cukrem moučka a polít opět rozpuštěným máslem. Tuhle variantu mám nejraději pokud jsou knedlíky plněné švestkami.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Luxusní křenová omáčka za pár minut

Luxusní křenová omáčka za pár minut

Obrázek Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

Obrázek Houbový guláš s petržekou - Strašín

Houbový guláš s petržekou - Strašín

Obrázek Těstoviny s lososem a rajčaty

Těstoviny s lososem a rajčaty

Obrázek Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

TOPlist