Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Potřebné přísady:
- 100g másla
- 500ml mléka
- špetka soli
- 350g hrubé mouky
- 2ks vejce
- ovoce podle chuti - jahody, meruňky, švestky
Na podávání:
- rozpuštěné máslo
- cukr moučka
Dále podle chuti:
- tvrdý tvaroh nebo mletý mák
Postup přípravy:
- Do většího kastrolu nalijeme 500ml mléka, špetku soli a 100g másla. Opravdu musíte dát máslo, žádné náhražky. Do nádoby bokem si odvážíme 350g hrubé mouky. Mléko s máslem a solí přivedeme k varu a hned jak se bude vařit, vsypeme najednou odváženou hrubou mouku a mícháme. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit a to jak na kastrol tak i na vařečku. V momentě kdy už těsto nelepí stáhneme bokem a necháme úplně vychladnout.
- Po vychladnutí do těsta rukama vpracujeme 2 vejce. Pokud by bylo těsto řídké přidáme trochu hrubé mouky, většinou to opravdu není potřeba. Těsto máme hotové a tak na válce vyválíme válec a z něj ukrajujeme kousky do kterých vložíme zvolené ovoce s děláme knedlíky.
- Uválené knedlíky vaříme ve vroucí vodě zhruba 6-8 minut. Po chození do vody knedlíky nadzvedneme varečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu.
- Podáváme s nastrouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Kdo nechce tvaroh, posype cukrem moučka a přelije máslem. Další varianta je s mletý mákem, smíchaným s cukrem moučka a polít opět rozpuštěným máslem. Tuhle variantu mám nejraději pokud jsou knedlíky plněné švestkami.
Hlavní jídlaAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit