100 g hořké čokolády (případně čokoláda na vaření)
80 g másla
2 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
Těsto:
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.
Krém:
Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme. Následně po lžičkách zašleháme všechen tvaroh. Hotový krém natřeme na vychladlý piškot a dáme ztuhnout do lednice.
Poleva:
Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmícháme stejný způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijeme hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.
Polevu nalijeme na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme ztuhnout v lednici.