Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Potřebné přísady:

Na kynuté těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru krystal
  • 110 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • mletý muškátový oříšek
  • citrónová kůra

Na náplň do koláče:

  • 1 kg švestek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g cukru moučky
  • 200 g mletého máku
  • 1 polévková lžíce pudinkového prášku

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru
Postup přípravy:
  1. Čerstvé kvasnice utřeme s cukrem, dokud nepovolí. Přilejeme trochu vlažného mléka, zahustíme polohrubou moukou, řádně promícháme zaprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku postupně vmícháme ostatní suroviny (vejce, máslo, cukr, mléko, mouku), do hladka uhněteme a na závěr dochutíme trochou citronové kůry a špetkou mletého muškátového oříšku. Hotové těsto dáme opět vykynout.
  2. A pokud ho 3x “přetužíme”, tedy prohněteme a necháme, aby znovu nakynulo, bude koláč nadýchaný jako obláček! Měkký tvaroh utřeme s cukrem, přidáme trochu mletého máku a pudinkového prášku, rozmícháme a náplň pod švestky je hotová.
  3. Vymazaný plech vyložíme vyváleným kynutým těstem, potřeme hotovou náplní a naskládáme na ni umyté, vypeckované, švestky, které lehce obalíme v mouce. Švestky posypeme mletým mákem a drobenkou, jejíž recept už známe z dřívějška, a nazdobený koláč necháme pár minut v teplé kuchyni odležet, aby těsto mohlo naposledy nakynout. Pečeme asi půl hodiny na 160 stupňů.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Dort s bavorským čokoládovým krémem

Dort s bavorským čokoládovým krémem

TOPlist