Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Potřebné přísady:Na kynuté těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 75 g cukru krystal
- 110 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 80 g másla
- 3 žloutky
- mletý muškátový oříšek
- citrónová kůra
Na náplň do koláče:
- 1 kg švestek
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g cukru moučky
- 200 g mletého máku
- 1 polévková lžíce pudinkového prášku
Drobenka:
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
Postup přípravy:
- Čerstvé kvasnice utřeme s cukrem, dokud nepovolí. Přilejeme trochu vlažného mléka, zahustíme polohrubou moukou, řádně promícháme zaprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku postupně vmícháme ostatní suroviny (vejce, máslo, cukr, mléko, mouku), do hladka uhněteme a na závěr dochutíme trochou citronové kůry a špetkou mletého muškátového oříšku. Hotové těsto dáme opět vykynout.
- A pokud ho 3x “přetužíme”, tedy prohněteme a necháme, aby znovu nakynulo, bude koláč nadýchaný jako obláček! Měkký tvaroh utřeme s cukrem, přidáme trochu mletého máku a pudinkového prášku, rozmícháme a náplň pod švestky je hotová.
- Vymazaný plech vyložíme vyváleným kynutým těstem, potřeme hotovou náplní a naskládáme na ni umyté, vypeckované, švestky, které lehce obalíme v mouce. Švestky posypeme mletým mákem a drobenkou, jejíž recept už známe z dřívějška, a nazdobený koláč necháme pár minut v teplé kuchyni odležet, aby těsto mohlo naposledy nakynout. Pečeme asi půl hodiny na 160 stupňů.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuTereza M.
Mohlo by se Vám líbit