Drobenkový koláč
Potřebné přísady:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 30 g droždí
- 3 žloutky (žloutek použijeme pouze na potření)
- sůl
- vanilka
- citrónová kůra
Tvarohová nádivka:
- 300 g tvarohu
- 70 g cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- vanilka
- citrónová kůra
- sůl
Povidlová nádivka:
- 300 g švestkových povidel
- 1 lžička rumu
- cukr
- citrónová kůra
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 1 lžíce cukru
Postup přípravy:
- Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. Zatím v míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citrónovou kúru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se 2 žloutky, s tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.
- Připravíme si drobenku a tvarohovou i povidlovou nádivku. Na drobenku smícháme 50 g polohrubé mouky s lžící cukru a 30 gramy másla. Povidlovou nádivku získáme promísením švestkových povidel s cukrem, lžičkou rumu a citrónovou kúrou. Při přípravě tvarohové nádivky utřeme máslo s cukrem, přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku, citrónovou kůru, sníh z bílků a trochu soli.
- Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme na pomoučněný vál kousky, které zaoblíme, shora zploštíme a vytáhneme jejich okraje. Do středu klademe tvarohovou nádivku a spojujeme jako plněné knedlíky. Spojeným místem je pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Poté je pomocí skleničky zploštíme uprostřed, ale okraje necháme přes jeden centimetr široké. Takto nachystané koláčky potřeme žloutkem, do středu dáme povidlovou nádivku a posypeme drobenkou. Necháme naposledy vykynout a upečeme dozlatova.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptudesna
Mohlo by se Vám líbit