Hledat
Filters

Králík na černém pivu

Potřebné přísady:
  • 4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
  • 120 g špeku
  • 240 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml černého piva
  • 3 lžíce plnotučné hořcice
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
  • sůl, pepř
Postup přípravy:
  1. Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.
  2. Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.
  4. Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.
  5. Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).
  6. Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.
  7. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Luxusní minirohlíčky - zázrak z Olomouce

Luxusní minirohlíčky - zázrak z Olomouce

52
Zobrazit detail Luxusní minirohlíčky - zázrak z Olomouce
Obrázek Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

Loudaný segedínský guláš podle Mirdy

3.673
Zobrazit detail Loudaný segedínský guláš podle Mirdy
Obrázek Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

47
Zobrazit detail Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča
Obrázek Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

41
Zobrazit detail Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou
Obrázek Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Zobrazit detail Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší
Obrázek Čočkový salát se sušenými rajčaty

Čočkový salát se sušenými rajčaty

Zobrazit detail Čočkový salát se sušenými rajčaty
TOPlist