Hledat
Filters

Králík na černém pivu

Potřebné přísady:
  • 4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
  • 120 g špeku
  • 240 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml černého piva
  • 3 lžíce plnotučné hořcice
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
  • sůl, pepř
Postup přípravy:
  1. Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.
  2. Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.
  4. Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.
  5. Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).
  6. Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.
  7. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka

31
Zobrazit detail Cuketová buchta s čabajkou a slaninou - rychlovka
Obrázek Kuřecí čína s rýží třech barev

Kuřecí čína s rýží třech barev

53
Zobrazit detail Kuřecí čína s rýží třech barev
Obrázek Zeleninový salát s kuřecím masem - dietní

Zeleninový salát s kuřecím masem - dietní

41
Zobrazit detail Zeleninový salát s kuřecím masem - dietní
Obrázek Recept - Obalená kuřecí křidélka a rýže

Recept - Obalená kuřecí křidélka a rýže

Zobrazit detail Recept - Obalená kuřecí křidélka a rýže
Obrázek Debrecínské ragů z vepřového masa

Debrecínské ragů z vepřového masa

42
Zobrazit detail Debrecínské ragů z vepřového masa
Obrázek Bramborový závin pečený - Horní Vltavice

Bramborový závin pečený - Horní Vltavice

Zobrazit detail Bramborový závin pečený - Horní Vltavice
Obrázek Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Zobrazit detail Kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
TOPlist