Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Jahodový likér

Potřebné přísady:
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 250 ml vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
  • 500 ml kvalitního alkoholu - vodka, bílý rum
Postup přípravy:
  1. Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
  2. Vlož je do skleněné uzavíratelné nádoby (např. zavařovací sklenice).
  3. Přidej vanilku a zalij alkoholem. Dobře uzavři a nech stát na temném chladnějším místě 5–7 dní. Občas protřep.
  4. Poté si připrav cukrový sirup: v kastrůlku svař vodu s cukrem, až se cukr rozpustí. Nech úplně vychladnout.
  5. Jahody přeceď přes jemné sítko nebo plátno, dobře je vymačkej, a přidej vychlazený cukrový sirup.
  6. Promíchej, přelij do čistých lahví a nech odležet ještě alespoň 3–5 dní v lednici.
  7. Tipy:
  8. Chuť se ještě zlepší po týdnu až dvou.
  9. Vydrží v lednici i několik týdnů.
  10. Skvělé je přidat i trochu citronové šťávy nebo limetkové kůry pro svěží šmrnc.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Zapečené jednohubky - rychlovka

Zapečené jednohubky - rychlovka

Obrázek Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Kuře na žampionech se šunkovými knedlíky

Obrázek Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Obrázek Plecko pečené na španělský způsob

Plecko pečené na španělský způsob

Obrázek Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Domácí měkké bonbóny bez barviv by Romča

Obrázek Dim sum knedlíčky s krůtím masem a krevetami

Dim sum knedlíčky s krůtím masem a krevetami

Obrázek Těstoviny se smetanovou omáčkou s liškami

Těstoviny se smetanovou omáčkou s liškami

TOPlist