Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Jahodový likér

Potřebné přísady:
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g cukru (krystal nebo třtinový)
  • 250 ml vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
  • 500 ml kvalitního alkoholu - vodka, bílý rum
Postup přípravy:
  1. Jahody očisti, odstopkuj a nakrájej na menší kousky.
  2. Vlož je do skleněné uzavíratelné nádoby (např. zavařovací sklenice).
  3. Přidej vanilku a zalij alkoholem. Dobře uzavři a nech stát na temném chladnějším místě 5–7 dní. Občas protřep.
  4. Poté si připrav cukrový sirup: v kastrůlku svař vodu s cukrem, až se cukr rozpustí. Nech úplně vychladnout.
  5. Jahody přeceď přes jemné sítko nebo plátno, dobře je vymačkej, a přidej vychlazený cukrový sirup.
  6. Promíchej, přelij do čistých lahví a nech odležet ještě alespoň 3–5 dní v lednici.
  7. Tipy:
  8. Chuť se ještě zlepší po týdnu až dvou.
  9. Vydrží v lednici i několik týdnů.
  10. Skvělé je přidat i trochu citronové šťávy nebo limetkové kůry pro svěží šmrnc.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Nadýchané bramborové lívance

Nadýchané bramborové lívance

Obrázek Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Obrázek Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Telecí medajlonky v prosciuttu s liškami, žampiony a bramborovou kaší

Obrázek Těstoviny s lososem a rajčaty

Těstoviny s lososem a rajčaty

Obrázek Teplý čočkový salát s pečeným bramborem a masovými kuličkami

Teplý čočkový salát s pečeným bramborem a masovými kuličkami

TOPlist