Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Potřebné přísady:

Buchtičky:

  • 170 ml mléka
  • 14 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • sůl

Na dokončení:

  • máslo (dohromady asi 60g),
  • 1 lžíce tuzemáku nebo 1 lžicka vanilkového extraktu
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
  2. Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešly kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).
  3. Středně velký pekáček vymažeme máslem.
  4. Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty rukou vykoulíme do kuliček a dáváme je je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dostrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe.
  5. Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout.. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut do zlaté barvy.
  6. Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.
  7. Vanilkový krém
  8. 500 ml mléka (pokud chcete řidší konzistenci a mít spíše omáčku, použijte 800 ml mléka)
  9. 1 vanilkový lusky (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  10. 60 g cukru krupice
  11. 2 žloutky
  12. 20 g kukuřičného škrobu (lze použít i vanilkový pudink)
  13. ------------------------------------------------------------------------
  14. Vanilkový lusk podélně rozřízenem a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko) Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.
  15. Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého mícháme metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.
  16. Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Obrázek Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Obrázek Cannelloni se špenátem a ricottou

Cannelloni se špenátem a ricottou

Obrázek Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Obrázek Zapečená růžičková kapusta

Zapečená růžičková kapusta

Obrázek Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Knedlíky s uzeným masem nebo uzeninou od Vali

Obrázek Tvarohové knedlíky - meruňkové

Tvarohové knedlíky - meruňkové

Obrázek Těstoviny s cuketou, sušenými rajčaty a ricottou by Romča

Těstoviny s cuketou, sušenými rajčaty a ricottou by Romča

Obrázek Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Svatomartinská husa s petrželovými knedlíčky od Martiny

Obrázek Makaróny se smetanovou omáčkou, pancettou, vejci a parmazánem

Makaróny se smetanovou omáčkou, pancettou, vejci a parmazánem

Obrázek Jatýrka s balsamikovo - medovou omáčkou s rozmarýnovými jablky na medu

Jatýrka s balsamikovo - medovou omáčkou s rozmarýnovými jablky na medu

TOPlist