Koblihy
Potřebné přísady:
- 150 ml mléka
- 250g hladká mouky
- 100g polohrubá mouky
- 2 vejce
- 30g cukru
- 6g droždí
- vanilkový cukr
- trocha rumu
- 60g měkké másla
- špetka soli
- kůra z citronu
- olej na smažení
- cukr moučka na posyp
- marmeláda, puding nebo nutela na náplň
Postup přípravy:
- Smíchám 50g hladké mouky s vlažným mlékem a důkladně promícháme. Nechme na teplém místě kynout 30 minut.
- Vyndáme máslo z lednice, abychom ho měli v pokojové teplotě. Vejce s cukrem a vanilkovym cukrem vyšleháme a přidáme hotový vykynutý omládek. V jiné míse smícháme mouky prosijeme a přidáme ostatní suroviny kromě másla. Máslo přidáváme po kouskách nakonec. Vypracujeme těsto ručně nebo v robotu a necháme 30 minut kynout. Po uplynutí času propracujeme rukama, dáme do mísy, přikryjeme fólií a dáme na noc do lednice.
- Druhý den těsto vyndáme a vypracujeme z něj malé koblížky po 60g. Necháme na pracovní desce nakynout. Trvá to jak kdy, mně to trvalo skoro dvě a půl hodiny. Záleží jaké máte doma teplo.
- Po vykynutí koblihy smažíme, asi 3 minuty každou. Pozor opravdu na mírném ohni, aby uvnitř byly hotové a zvenku nebyla kobliha černá. Na mé desce je smažím na stupeň 3. Musíte to vyzkoušet. Raději první smažte po jedné a uvidíte.
- Po usmažení je dejte na ubrousek a nechte vychladit. Po vychladnutí nařízněte nožem a cukrářským sáčkem naplňte zvolenou náplní.
- Nakonec koblížky pocukrujeme.
Hlavní jídlaAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit