Domácí máslo - v obchodě nekupuji
Postup přípravy:
- čerstvě nadojené mléko - ( seženete u farmáře nebo v mlékomatu)
- Mléko necháme v chladu stát 20-48 hodin. Po tomto čase sebereme z mléka smetanu. čím delší doba stání tím větší výtěžnost smetany z mléka. Ovšem pokud chcete dělat z mléka ještě pěkně tučné tvarohy, jogurty atd. je lepší sebrat smetany méně a mít tak třeba méně másla, ale zase uděláte více věcí najednou :-) Přijde na to co zrovna potřebujete. Já dělám vždy vše jelikož jsme opravdu velká rodina :-))
- Na výrobu másla by měla mít smetana teplotu okolo 15 stupňů, jelikož jsme ji sbírali ze studeného mléka, necháme ji při pokojové teplotě na tuto teplotu zteplat.
- Teď si vezmeme tyčový mixér a nasadíme na něj metličku a šleháme dokud nám nevznikne máslo. Nejprve nám to zhoustne a pak se nám to vysráží a vzniknou námm takové hrudky a to už je máslo.
- Slijeme přes cedník do nějaké nádoby a necháme chvilku okapat.
- Mezitím si dejte formu na máslo do studené vody a stejně tak máslo vložíme do mísy se studenou vodou cca na půl hodinky.
- A jdeme na to :
- A nastane důležitý moment a to je mytí rukou. Třikrát po sobě si umyjeme ruce střídavě ve studené a v horké vodě, tolik kolik vydržíte, nevím proč se to má dělat ale opravdu to funguje a ruce se na máslo nelepí - pracujete na důkladně vyčištěném dřevěném válu nebo nějakém dřevěné desce, prkénku. Když jsem začínala dělat máslo, tenkrát podle jednoho webu, byl tam tento popis a jednou jsem si řekla, že tento krok vynechám a nezdařilo se. Takže to musí být opravdu nevím proč, ale to není podstatné. Důležité je, že pak máme super máslíčko.
- Po půl hodině si vyndáme kouli másla z vody a máme předem umyté ruce způsobem jak jsem již popisovala a na dřevěné desce válu hněteme, máslo se Vám nesmí lepit na ruce, pokud se lepí je potřeba zopakovat proces mytí rukou. Pokud jsou ruce umyté správně máslo se ně nelepí vůbec.
- Když máme máslo krásně vypracované vyjmeme formu ze studené vody a nalijeme tam horkou a zase hned vylijeme a dáme do ní vyhnětené máslo. Přitlačíme a pak lehkým klepnutím vyklepneme z formičky a máme hotovovíčko. Pokud nemáte formu jako já, ale zvažuji její koupi tento krok prostě vynecháte, je to jen designová záležitost. Recept už nějaký pátek dělám a máslo je vynikající.
- Slité podmáslí nevyléváme, můžeme ho použít do koláče, palačinek, chleba je sladké a tak se nehodí na pití to by jsme museli dělat klasické máslo a ne čajové. Pokud chcete mít klasické zaočkujte po sebrání smetanu dvěma lžícemi zakysané smetany a nechte zrát nejméně dalších 24 hodin. Z kyslé smetany je máslo chutnější a je to opravdu pravé máslo. Ze sladké smetánky máte máslo čajové.
- Postup jsem se Vám snažila rozfotit a myslím, že z popisu a obrázku to dokáže každý. Hodně úspěchů přeji a co hlavně dobrou chuť s domácím chlebem a kakaem z mléka od kravičky to bude snídaně jako na farmě u babičky za let, kdy se ještě vše dělalo poctivě.
VegetariánskéAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit