Domácí Seitain
Postup přípravy:
- Z hladké mouky – do jakéhokoliv množství, přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomínající klasické těsto. Je skoro jedno, zdali bude tužší, či řidší. Budeme s ním dále pracovat a konzistence na to nebudu mít vliv.
- Z kg hladké mouky budete mít cca. 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.
- Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo.
- Mísu s těstem vložíme do umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu.
- Těstem opatrně „hňacáme“ a snažíme se ho spokojovat dohromady. Ze začátku se vám bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Nevěšte hlavu – je to správně :) Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne dávat dohromady. Neustále s nim pracujete a spojujte pomocí rukou. Bílou vodu, která vám z toho vždy vznikne vylívejte z mísy pryč a postupujte dále v postupu.
- Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jste použili a jak jste zruční :) Po nějaké chvilce nebude už co vymývat a vy dostanete jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Gratuluji, právě jste zvládli nejtěžší část přípravy domácího seitanu :)
- Teď už to bude jen jednoduché. Hmotu nakrájejte na řízky a vhoďte do vařící vody s kořením (já použila cibuli, česnek, sojovka, vegetu, sušenou zeleninu atd.). Vařte cca po vyplavaní na povrch pět minut. Po vhození do hrnce doporučuji promíchat vařečkou, aby se řízky nepřichytily.
- A hotovo :) vytáhnete maso z vody a nyní můžete obalovat, krájet, mrazit – co chcete!
- Mně chutná jako klasický řízek. Výborné jsou z toho i jiné pokrmy. Na Internetu jich najdete plno. Pokud Seitan neznáte, jeho chuť vás určitě překvapí. A vyrobený doma nebude stát ani pár korun. Ochutnejte a podělte se o své zkušenosti nebo recepty.
- Zdroj viz odkaz
Mohlo by se Vám líbit