Postup přípravy:
- Cizrnu namočíme do vody (té by mělo být asi dvakrát víc než cizrny) a necháme alespoň 8 hodin stát.
- Druhý den vodu slijeme a cizrnu zalijeme opět dvojnásobným množstvím studené vody, postavíme na sporák, přivedeme k varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme do měkka. Trvá to 30-40 minut. Po uvaření slijeme vodu z cizrny a tento nálev uchováme.
- Z cirzny odebereme 4 menší hrsti a necháme je na zdobení.
- Zbylou cirznu přemístíme do mixéru, přidáme tahini, citronovou šťávu, sůl a prolisovaný česnek. Mixujeme asi 2 minuty, pak přidáme asi půl deci vody, ve které se cizrna vařila, a mixujeme dále do hladké pasty. Případně dále ředíme. Hummus by měl být jako řidší kaše - ne tekutá, ale velmi jemná a přesto držící tvar.
- Hummus upravíme na talířky, zastříkeme olivovým olejem, lehce posypeme sladkou paprikou a nasekanou petrželkou a ozdobíme nerozmixovanou cizrnou. Lze konzumovat s pečivem, pita chlebem, případně špalíčky tužší syrové zeleniny (mrkev, paprika a podobné).
- Lze podávat teplé i studené, v lednici vydrží hummus 2 dny.
VegetariánskéAutor receptuMarcela - Pradobroty