Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Tvarohová zebra

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 225 g polohrubé mouky

Náplň:

  • 1 kg tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
Postup přípravy:
  1. Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.
  2. Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
  3. V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.
  4. Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Jednoduché ovocné řezy a moc dobré

Jednoduché ovocné řezy a moc dobré

Obrázek Kokoschka - výborný osvěžující tvarohový dortík (nepečený)

Kokoschka - výborný osvěžující tvarohový dortík (nepečený)

Obrázek Tvarohové řezy se skořicovou polevou

Tvarohové řezy se skořicovou polevou

Obrázek Snídaňový koláč "Co dům dal"

Snídaňový koláč "Co dům dal"

Obrázek Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

Křehké sádlové koláčky - recept z roku 1936

Obrázek Maková kolečka z pohankouvé mouky podle paní Jany

Maková kolečka z pohankouvé mouky podle paní Jany

TOPlist