Hledat
Filters

Švestkový koláč s jablky a ricottou

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 250 g ricotty
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citrónové kůry

Náplň:

  • 350 g strouhaných oloupaných jablek
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžička citrónové kůry.
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
  • několik švestek
  • tuk na vymazání koláčové formy
  • rozšlehaný žloutek se lžící mléka na potření těsta
  • 2 lžíce sekaných ořechů na posypání před pečením
  • moučkový cukr na posypání upečeného koláče
Postup přípravy:
  1. Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinové fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky. Mezitím si připravíme jablečnou náplň smícháním všech ingrediencí. Švestky očistíme, rozpůlíme a vypeckujeme, pokud jsou velké, rozkrájíme je na čtvrtiny. Vychlazené těsto rozválíme a podle horního obvodu koláčové formy rádlem vykrojíme kulatou placku. Přeneseme ji do vymazané formy, upravíme okraj a pak těsto potřeme rybízovou marmeládou a posyp eme strouhanými ořechy. Dále rozetřeme jablečnou hmotu a na ni do kruhu rozložíme dílky švestek. Z odřezků těsta můžeme formičkou vykrájet ozdoby, které rozmístíme na koláč. Každý volný kousek těsta potřeme žloutkem rozšlehaným v mléku a nakonec koláč posypeme sekanými ořechy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170°C po dobu 20-25 minut dozlatova. Upečený horký koláč pocukrujeme.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist