Vláčný koláč ze dvou druhů těst, proložený vrstvou tvarohu a strouhaných jablek.
Potřebné přísady:Tmavé spodní těsto:
- 400g hladké mouky
- 150g tuku (máslo, Hera)
- 100g moučkového cukru
- 2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
- 1 sáček prášku do pečiva
- 8 lžic vody
- 1 vejce
Tvarohová vrstva:
- 2 tvarohy (jedno jaké)
- 100ml mléka
- 2 pol. lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
Jablečná vrstva:
- 8-10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
- 2 pol. lžíce cukru
- 1 skořicový cukr (ev. ještě navíc skořice na lepší chuť)
- rozinky (nemusí být)
Vrchní světlé těsto:
- 200g polohrubé mouky
- 200g cukru krupice
- 1 sáček prášku do pečiva
- 150ml vody
- 100ml oleje
- 2 vejce
Postup přípravy:
- Tmavé spodní těsto - smícháme sypké přísady, potom přidáme i ty ostatní tekuté. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme ho až do krajů (buď pomocí malého válečku nebo klasickým velkým válečkem, když si papír i s těstem vyndáme zpět na linku a vyválíme dle tvaru dna plechu a po vyválení vrátíme zpět na plech a ještě okraje dotvarujeme)
- Tvarohová vrstva - tvarohy vyšleháme dohladka s mlékem a cukrem, opatrně nalijeme na tmavé těsto.
- Jablečná vrstva - nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí. Kdo má rád, přidá i rozinky. Jablečnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na tvaroh.
- Vrchní světlé těsto - smícháme mouku s práškem do pečiva a s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme pěnivé těsto, které rovnoměrně rozlijeme po jablečné vrstvě.
- Pečeme cca na 180°C, dokud nezrůžoví horní vrstva.
- Dobrou chuť!
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuIvana M.