Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča
Potřebné přísady:Rozkvas
- 2 polévkové lžíce pšeničné kvásku
- 170g hladké mouky
- 170ml odstáté vody
Těsto
- 340g hladká mouka
- 100ml odstátá voda - ( vody tolik, aby těsto bylo hladké o odlepovalo se od stěn)
- 1-2 lžičky soli
- 40g rozpuštěné máslo nebo sádlo
- 1 lžička Ječné sladu nebo medu
Postup přípravy:Rozkvas
- Rozkvas bude kvasit 10-12 hodin. Je potřeba si propočítat kdy chceme mít rohlíky hotové. Já jsem rozkvas udelala večer a nechala rozkvasit přes noc.
- Suroviny na rozkvas dáme do velké sklenice já mám litr a půl. Důkladně promícháme a přikryjeme víčkem, neutahujeme a necháme někde na kuchyňské lince 10-12 hodin rozkvasit.
Těsto:
- Vezmeme rozkvas z minulého dne a odebereme 2 polévkové lžíce zpět do pšeničné kvásku, který náme v lednici, promícháme a vrátíme do lednice.
- Teď vezmeme rozkvas dáme do mísy od robota a přidáme ingredience na těsto - mouku prosijeme, máslo mucsí být pokojové teplo, ne horké. Vypracujeme krásně hladké těsto. Naolejujeme mísu a těsto fo ní přendáme. Necháme tři hodiny kynout. Kdo chce může těsto překládat, ale není to nutné.
- Po třech hodinách těsto vyndáme, dáme na vál a rozdělíme na několik částí. Nepodsypáváme moukou, rohlíky pak špatně kynou. Jelikož je těsto omaštěné z mísy lze s ním dobře pracovat i bez podsypávání.
- Z každé části vyválíme kruh, který rodělíme na několik trojúhelníků. Velikost trjúhelníků záleží na tom, jak velké rohlíky požadujete.
- Trojúhelníky stočíme, kraje zmáčneme a rohlík můžeme nechat rovný nebo ho stočí - podle toho jaké tvary preferujete.
- Když máme rohlíky stočené, dáme je na pečící papír a necháme kynout 3 hodiny, zabaléném v igelitové tašce.
- Po vykynutí postříkáme vodou z rozprašovače nebo potřeme vodou normálně mašlovačkou a pečeme v troubě, troubu nahříváme na 250 stupňů i s plechem a necháme nahřívat 8-10 minut.
- Potom rychle vyndáme plech a rohlíky i s papírem na plech přenesené.
- Pečeme na 250 stuňů 8-10 minut. Nemusí být tak zlaté jako na obrázku. Na obrázku jsou již křupavé, když necháte méně, jsou to klasické rohlíky jako z obchodu. Po vyndání z trouby dáme vychladnout na mřížku a opět potřeme nebo postříkáme vodou a máme hotovo.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit