2 lžíce kakaa (pokud ho chcete mít více do červena, dejte jen 1 lžíci)
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 větší vejce
240 ml podmáslí
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
1 balení (7g) červeného potravinářského barviva v prášku nebo 1/2 lžičky gelové červené barvy
Krém:
300 g mascarpone
300 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Lučina…)
400 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
120-130 g moučkového cukru
Postup přípravy:
Korpus:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do mísy prosijeme mouku, kakao, kypřící prášek do pečiva a sůl. Máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme vejce a ailkový extrakt a zašleháme. Do máslovo-vaječné pěny postupně vmícháme mouku a podmáslí, ve kterém jsme rozmíchali červené barvivo. Ve skleničce rozmícháme ocet se sodou, bude to pěnit, vlijeme do těsta pořádně promícháme. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Doba pečení záleží na tom, jak vysoké těsto budete mít.
Krém:
Smetanu ke šlehání ušleháme do tuha. Do druhé mísy dáme mascarpone, krémový sýr, moučkový cukr, vanilkový extrakt a ušleháme do hladka. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Korpus necháme zcela vychladnout, poté ho dvakrát rozkrojíme, potřeme krémem a ozdobíme dle fantazie. Já jsem na zdobení použila drobečky malého dortíku, který jsem si zvlášt upekla.