Těsto zaděláme na omládek: do mísy smícháme obě mouky a uděláme důlek. DO něj vlijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těsto husté jako na lívance. Povrch posypeme hladkou moukou a necháme vzejít na teplém místě 30 minut.
Přidáme všechny ostatní suroviny- cukry, vejce, máslo sůl a dolijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto. V robotu budete dělat cca deset minut nebo v domácí pekárně. Ruční hnětení trvá o něco déle. Těsto vyndáme dáme do mísy a necháme vyzrát na vále cca 30 minut. Nejlepší je dřevěný vál ale může být i plast. Nedoporučuje se nerecz, mramor apod. protože chladí.
Odpočinuté těsto rozdělíme na kousky o váze cca 45g a stočíme do kuličky. Ty rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem - dostatečně od sebe již s nimi nebudete hýbat a přikryjeme foliíí nebo utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Plochým dnem sklenice vytlačujeme z kuliček koláčky tak aby nám zůstal okraj cca 0,5 cm. Nebojte se zatlačit dno pod náplní má být tenké. Koláčky pomašlujeme rozšlehaným vejcem a plníme náplněmi.
Necháme ještě deset minut kynout a pečeme v předehřáté troubě na 16é stupňů každý podle své trouby cca 15 minut.
Z této dávky je zhruba 24 koláčků.
Náplň:
Maková
V kastrolku smícháme mléko a mák a přivedeme k varu. Mícháme a vaříme do změknutí cca 10 minut. Přidáme ostatní přísady kromě rumu ten budeme do náplně přidávat až náplň vychladne. Chvilku povaříme a necháme zchladnout. Pokus je náplň moc řidká zahustíme povidly.
Povidlová
Povidla rozmícháme s ostatními přísadami a dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na koláče.
Tvarohová náplň
Tvaroh utřeme s cukrem zastudena, aby byla náplň pěkně hladká. Přidáme žloutky a máslo a promícháme. Přidáme špetku soli a dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na koláče. Zdobíme hrozinkou.
Ořechová náplň
Máslo rozpustíme v kastrolku a lehce na něm orestujeme ořechy a přidáme moučkový cukr. Promícháme a necháme ještě chvilku pražit- dáváme pozor aby nám cukr nezkaramelizoval a nehořkl. Vlijeme mléko a promícháme. Necháme vychladnout. Nakonec vmícháme žloutky. Dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na koláče. Zdobíme drobenkou a půlkou jádra vlašského ořechu.
Rady:
Pokud těsto zpracujete ručně je dobré přidat asi 25 ml mléka navíc - lépe těsto povolí a hnětení vám půjde lépe
Pro lepší vůni těsta můžete nastrouhat citronovou kůru do těsta
Pokud se Vám těsto po vytlačování sklenicí vrací zpět je málo vykynuté.
Obecně platí kolik těsta tolik náplně. Pokud tedy chcete dělat náplní více, zvažte těsto, vydělte počtem náplní a dostanete potřebné množství každé náplně.
Příliš horká povidla můžeme zahustit perníkovými drobky nebo pudinkem.
Používejte jen povidla vyrobená ze švestek a bez přídavku méně kvalitního levnějšího ovoce jako jsou například jablka.