Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Rozpeky se švestkami

Potřebné přísady:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/8 l mléka
  • 40 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • sůl
  • 500 g švestek
  • mletý mák a cukr na posypání (poměr asi 2:1, ale může být i více cukru)
  • máslo na pokapání
Postup přípravy:
  1. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, povolené máslo a žloutek dáme do mísy a přidáme kvásek. Zpracujeme těsto a dáme asi na hodinu kynout.
  2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na 0,5 cm vysoký plát a nakrájíme na čtverečky asi 8x8 cm.
  3. Do středu každého čtverečku dáme vypeckovanou švestku a vydatně ji posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a mírně pokapeme rozehřátým máslem. Okraje spojíme, jako když vytváříme šátečky.
  4. Dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme asi 30 minut vykynout, potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po upečení ještě horké rozpeky pocukrujeme.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Obrázek Mléčný řez s čokoládovou polevou

Mléčný řez s čokoládovou polevou

Obrázek Čokoládové vynikajicí muffiny

Čokoládové vynikajicí muffiny

Obrázek Humming bird cake - dort kolibřík

Humming bird cake - dort kolibřík

Obrázek Kvásková kynutá bábovka z Lievito Madre

Kvásková kynutá bábovka z Lievito Madre

TOPlist