Postup přípravy:
- Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.
- Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém - pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.
- Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).
- Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.
- V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem - borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém. Dort chutná i obou verzích - s ovocem i bez něj :o)
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty