Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Citronovo borůvkový dort s Riccotou

Potřebné přísady:
  • 1 3/4 hrnku (250 g) hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 hrnku nesoleného másla
  • 1 hrnku (230 g) sýru ricotta
  • 1 1/2 hrnku cukru (300 g)
  • 3 velká vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 hrnek (140 g) borůvek
Postup přípravy:
  1. Předehřejte troubu na 160 ° C. Připravte si bochníkovou formu, vnitřek vymažte máslem. Ve středně velké míse vyšlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Elektrickým mixérem ( případně pracněji ručně) smíchejte dohromady máslo, ricottu, a cukr, až vznikne světlá a nadýchaná hmota. Přidávejte postupně po jednom vejci, mixujte na střední rychlost po dobu jedné minuty po každém přidání. Vmíchejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. Nebojte se, pokud těsto vypadá trochu "kysele". Není kyselé, jen tak vypadá.
  3. Vyjměte misku z mixéru a vmíchejte postupně suché přísady. Přidejte borůvky.
  4. Nalijte těsto do připravené formy a vyhlaďte povrch stěrkou. Formu můžete položit v troubě na plech, to pomůže zmírnit teplotu na spodní části pánve. Pečeme 65 až 75 minut, nebo zkoušejte špejlí. Posledních 10 minut pečení můžete vršek zakrýt alobalem.
  5. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ca 15 minut. Pak tupým nožem oddělte okraje dortu od formy. Opatrně vyjměte dort z formy a nechte ho úplně vychladnout na kovové mřížce.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Celozrnný perník podle Petra Havlíčka

Celozrnný perník podle Petra Havlíčka

Obrázek Švestkový koláč s jablky a ricottou

Švestkový koláč s jablky a ricottou

Obrázek Koblížky se švestkami a nutelou

Koblížky se švestkami a nutelou

TOPlist