Citronovo borůvkový dort s Riccotou
Potřebné přísady:
- 1 3/4 hrnku (250 g) hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku nesoleného másla
- 1 hrnku (230 g) sýru ricotta
- 1 1/2 hrnku cukru (300 g)
- 3 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 hrnek (140 g) borůvek
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 160 ° C. Připravte si bochníkovou formu, vnitřek vymažte máslem. Ve středně velké míse vyšlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Elektrickým mixérem ( případně pracněji ručně) smíchejte dohromady máslo, ricottu, a cukr, až vznikne světlá a nadýchaná hmota. Přidávejte postupně po jednom vejci, mixujte na střední rychlost po dobu jedné minuty po každém přidání. Vmíchejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. Nebojte se, pokud těsto vypadá trochu "kysele". Není kyselé, jen tak vypadá.
- Vyjměte misku z mixéru a vmíchejte postupně suché přísady. Přidejte borůvky.
- Nalijte těsto do připravené formy a vyhlaďte povrch stěrkou. Formu můžete položit v troubě na plech, to pomůže zmírnit teplotu na spodní části pánve. Pečeme 65 až 75 minut, nebo zkoušejte špejlí. Posledních 10 minut pečení můžete vršek zakrýt alobalem.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ca 15 minut. Pak tupým nožem oddělte okraje dortu od formy. Opatrně vyjměte dort z formy a nechte ho úplně vychladnout na kovové mřížce.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuElise
Mohlo by se Vám líbit