Buchty Honzovky by Romča
Potřebné přísady:Těsto:
- 500g polohrubé mouky
- 2dl mléka
- 100g cukru
- 2 žloutky
- 50g másla
- 30g čerstvého droždí
- špetka soli
- máslo na vymazání pekáčku a pomaštění buchet
- hladká mouka na vál
Plnka:
- Tvaroh
- Žloutek
- Cukr moučka
- Rozinky
Postup přípravy:
- Droždí rodrobíme do hrnečku, přidáme trochu cukru a zalijeme vlažným mlékem. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Mouku odvážíme a prosijeme do mísy, máslo rozpustíme a necháme trošku vychladnout. Do mouky si zatím přidáme cukr a žloutky a vzešlý kvásek a nakonec přidáme rozpuštěné máslo a špetičku soli.
- Zaděláme těsto, pěkně hněteme vařečkou alespoň deset minut, aby se nám pěkně propracovalo a dělalo bubliny.
- Těsto si můžete také zadělat v domácí pekárně, tam je potřeba dodržet pravidlo - vše tekuté naspod a sypké až pak.
- Máme zaděláno a pokud jsme pracovali pěkně po staru - ručně - posypeme těsto hladkou moukou a dáme na teplé místo kynout.
- VKynuté těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama.
- Ukrajujeme kousky z kterých tvoříme placicku, kterou plníme plnkou. Plnku si vybereme podle chuti, tvarohovou s rozinkami, jablečnou, povidla, makovou, ořechovou. Prostě podle toho jak kdo má rád.
- Pekáček si vymažeme máslem, někdo používá olej a buchty skládáme vedle sebe a pomažěe rozpuštěným máslem. Moje babička potírala i mlékem během pečení. Někdo zase upřednostní žloutek. Nechám na Vás a zvyku který máte a vyhovuje Vám nejlépe.
- Po upečení necháme buchty potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a vychladnout. Potom dáme na talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Já dělala tvarohové a tak přidám recept na plnku.
- Tvaroh si rozmícháme v misce s cukrem, žloutkem a cukrem moučka a přidáme rozinky. Takto připravenou plnkou plníme buchty.
- Dobrou chuť přeji
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuRomča
Mohlo by se Vám líbit