Mushroom Tikka Masala
Potřebné přísady:Na omáčku:
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžičky kmínu
- 2 velké cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce česnek a zázvor pasta
- 6 středně velkých zralých rajčat omytých
- 1/2 cup - 1 šálek celý řecký jogurt
- 1 lžička koriandru prášek
- 1 lžička kmínu prášek
- 1/2 lžičky kurkumy prášku
- 1/2 lžičky chilli nebo dle chuti
- 1/2 lžičky garam masala prášek (najdete v indických obchodech s potravinami)
- 4 lžíce suchého kasoori methi (najdete na indických Stores)
- 4 lžíce smetany každý jakou má rád například Alpro
Dále:
- 16 kusů čerstvé bílé žampiony
- Ghí (přepuštěné máslo) , můžete nahradit olejem na vaření, který může mít vysokou teplotu, kokosový olej nebo rostlinný olej jsou dobré náhražky)
- 2 lžíce oleje (na smažení papriky)
- 1 velká zelená paprika, kostky
- 1 velká červená paprika, kostky
- Nasekané lístky koriandru - podle chuti
Postup přípravy:
- Rozpálíme olej a až se nám na něm začnou dělat vlnky tak přidáme kmín, po chvilce přidáme cibuli a sůl. Na mírném ohni cibulku osmažíme dozlatova a přidáme česnek a zázvorovou pastu a mícháme zhruba dvě minuty. Respektive mícháme dokud nám nezmizí zápach surové pasty. Přidáme rajský protlak nebo rajčatové pyré, podle toho kdo co upřednotňuje a necháme vařit do té doby, dokud se olej neodděluje od rajčatové omáčky a také dokud nám rajčatová omáčka trošku nezhoustne. Trvá to zhruba 5-8 minut.
- Mezitím si promíchejte koriandr, kmín, kurkumu a chilli a přidejte do jogurtu a míchejte tak aby se vše řádně promísilo a nikde Vám nezůstaly hrudky. Jogurt s kořením přidejte do pánve a míchejte pomalu zhruba 3 minutky. Tip: Jogurt přidávejte po částech a míchejte a až se Vám směs promísí přidejte jogurt další, cca po třech velkých polévkových lžicích. Pokud přidáte jogurt najednou směs se Vám jakoby zdrcne a je to zbytečné. Pokud přidáváte jogurt po částek, zabraňujete tak jeho srážení.
- Zatímco se Vám vaří omáčka vhrneme se na žampiony. Očistíme a omyjeme, ale raději je očistěte papírovou utěrkou, někdo je omývá kartáčkem, to již nechám na Vás. Nakrájejte houby na čtvrtinky, nebo třetiny. Tenčí plátky jsou pro soté výhodnější.
- Na pánev dejte lžíci Ghí a roztopte, ale ne tak aby se Vám z pánve kouřilo :-) Přidejte žampiony, kontrolujte, že se všechny houby dotýkají pánve. Jde o to mít dostatečně velkou plochu, aby houby nebyli naházené na sobě. Opečeme dozlatova po obou stranách tak, aby byli zalté a krásně křupavé. Pokud máte menší pánev dáte hub méně a opečete a potom je dáte do stran pánve, kde je sice teplo, ale již se tam tolik nepečou a přidáte houby další a opakujete dokud nemáte všechny houby krásně opečené.
- Teď začneme připravovat papriky. Zahřejte opět páven na střední teplotu, přidejte olivový olej a papriky nakrájené na kostičky vhoďte do pánve a občas promíchejte. Smažte rovnoměrně. trvá to zhruba osm až deset minut.
- Tak teď vezmeme houby i papriky a přidáme je do omáčky a přidáme lístky kasoori Methi. Přidáme tak, že si lístky dáme do dlaně a mneme až vám budou nadrcené lístečky propadávat do omáčky. A povaříme na mírném ohni zhruba tři minutky. Posypeme garam masala a dobře promícháme a opět necháme projít varem cca + minutu. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte podle své chuti.
- Vypněte varnou desku a přimíchejte smetanu, pokud se rozhodnete ji používat - není to nutné. Každý tak jak má rád. Zdobíme nasekaným koriandrem.
- Podáváme s rýží nebo chapatis. Můžeme doplnit plátky okurky, které pokapeme citronovou šťávou a lehce osolíme. Tohle se dělá pro chladící efekt.
- Zdroj viz odkaz
Mohlo by se Vám líbit