Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Vaření, pečení, receptyVegetariánské a veganskéVegetariánské

Mungovňačka - zdravá polévka

Potřebné přísady:
  • cibule střední
  • Ghí _ ( přepuštěné máslo) nebo olivový olej
  • mrkev - kdo chce může přidat i další zeleninu - ( zkoušela jsem a je to také chutné)
  • 200g faolí mungo
  • saturejka a nebo Wakame řasa - ( kvůli lepší stravitelnosti)
  • sůl
  • zeleninový bujón
  • česnek - ( my máme rádi a tak jsem dala 4 stroužky)
  • pepř - ( já nedávám, kdo chce dochutí na talíři)
  • vegeta - ( domácí ne z obchodu, aby jste si nekazili zdravý pokrm)
  • umeocet - nemusí být - ( někdy dám, někdy ne - podle nálady)
  • majoránka
Postup přípravy:
  1. Fazole Mungo si namočím den předem, ale stačí 3-4 hoďky, kvůli stravitelnosti. Jinak jak je popsáno jinde fazole Mungo se máčet nemusí, ale já to dělám a myslím, že je to lepší. Záleží na Vás :-)
  2. namočené Mungo fazole si scedíme a necháme okapat.. Mezitím si nakrájíme cibuli a mrkev -( evántuelně další zeleninu na kousky. Cibulku nakrájejte hodně najemno.
  3. Do kastrolu si dáme olej a cibulku necháme orestovat, ale jen než nám zesklovatí. Přidáme ostatní zeleninu a mungo a vše na oleji mícháme asi čtyři až pět minutek. Potom zalijeme horkou vodou a přidáme řasu a nebo saturejku a vaříme cca 15 minut dokud nebude mungo měkké.
  4. Pokud jste použili řasu vyndaváme po osmi minutách, aby se vám v polévce nerozvařila. Pokud už je mungo měkké, sundáme polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. nemusíte mixovat úplně na krém, ale stačí jen tak někde, aby nám zůstali i kousíčky v polévce. Pokud upřednostníte krém, není v tom problém - do toho pak já přidávám tedy ještě trošku kokosového mléka.
  5. Máme skoro hotovo a tak přidáme, majoránku, bujon, sůl a chviličku povaříme. Hotovo vypneme a teď když se již polévka nevaří přidáme umeocet a rozdrcený česnek - nevařit, protože by zbytečně ztratil svoje hodnoty. Ochutnáme a dochutíme podle sebe.
  6. Tip : Pokud dáte mungo fazolky do papiňáku, máte hotovo za osm až deset minut.
  7. Trošku povídání o této lustěnině:
  8. Mugo je prospěšný luštěnina pro naše tělo. Mungo je prospěšné pro ledviny, střeva. Mungo obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu a pokud ho vaříte třeba s rýží v konzistenci kaše nebo polévky je to strava, kterou organismus dobře stráví. Je mnoho diet s mungem, které si můžete sami vyhledat na internetu. Mungo je také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, bílkovin, draslíku, vlákniny a železa.
  9. Mungo si také můžete nechat naklíčit a pak bude chutnat jako čerstvý hrášek - můžete přidávat do salátů. Čerstvé naklíčené mungo je bohatý zdroj vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Přidávat se může do číny, ale třeba jen tak na chléb, di kuskusu, rizota. Naklíčeného munga by jste měli zkonzumovat hrst denně, více raději ne - však víte nic se nemá přehánět.
  10. Romča
Vegetariánské

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Domácí kokosové mléko - jak na to

Domácí kokosové mléko - jak na to

Obrázek Fofr falešná  svíčkajda na divoko by Romča

Fofr falešná svíčkajda na divoko by Romča

Obrázek Zeleninová domácí polévka se strouhankovými noky

Zeleninová domácí polévka se strouhankovými noky

Obrázek Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

Salátek z rukoly s kozím sýrem podle Deli

Obrázek Rukolový salát s kozím sýrem  - lehká večeře

Rukolový salát s kozím sýrem - lehká večeře

Obrázek Sweet&sour zelenina s batátovým pyré

Sweet&sour zelenina s batátovým pyré

Obrázek Zapečené papriky s tofu a jáhlami

Zapečené papriky s tofu a jáhlami

TOPlist