Mungovňačka - zdravá polévka
Potřebné přísady:
- cibule střední
- Ghí _ ( přepuštěné máslo) nebo olivový olej
- mrkev - kdo chce může přidat i další zeleninu - ( zkoušela jsem a je to také chutné)
- 200g faolí mungo
- saturejka a nebo Wakame řasa - ( kvůli lepší stravitelnosti)
- sůl
- zeleninový bujón
- česnek - ( my máme rádi a tak jsem dala 4 stroužky)
- pepř - ( já nedávám, kdo chce dochutí na talíři)
- vegeta - ( domácí ne z obchodu, aby jste si nekazili zdravý pokrm)
- umeocet - nemusí být - ( někdy dám, někdy ne - podle nálady)
- majoránka
Postup přípravy:
- Fazole Mungo si namočím den předem, ale stačí 3-4 hoďky, kvůli stravitelnosti. Jinak jak je popsáno jinde fazole Mungo se máčet nemusí, ale já to dělám a myslím, že je to lepší. Záleží na Vás :-)
- namočené Mungo fazole si scedíme a necháme okapat.. Mezitím si nakrájíme cibuli a mrkev -( evántuelně další zeleninu na kousky. Cibulku nakrájejte hodně najemno.
- Do kastrolu si dáme olej a cibulku necháme orestovat, ale jen než nám zesklovatí. Přidáme ostatní zeleninu a mungo a vše na oleji mícháme asi čtyři až pět minutek. Potom zalijeme horkou vodou a přidáme řasu a nebo saturejku a vaříme cca 15 minut dokud nebude mungo měkké.
- Pokud jste použili řasu vyndaváme po osmi minutách, aby se vám v polévce nerozvařila. Pokud už je mungo měkké, sundáme polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. nemusíte mixovat úplně na krém, ale stačí jen tak někde, aby nám zůstali i kousíčky v polévce. Pokud upřednostníte krém, není v tom problém - do toho pak já přidávám tedy ještě trošku kokosového mléka.
- Máme skoro hotovo a tak přidáme, majoránku, bujon, sůl a chviličku povaříme. Hotovo vypneme a teď když se již polévka nevaří přidáme umeocet a rozdrcený česnek - nevařit, protože by zbytečně ztratil svoje hodnoty. Ochutnáme a dochutíme podle sebe.
- Tip : Pokud dáte mungo fazolky do papiňáku, máte hotovo za osm až deset minut.
- Trošku povídání o této lustěnině:
- Mugo je prospěšný luštěnina pro naše tělo. Mungo je prospěšné pro ledviny, střeva. Mungo obsahuje velmi dobře stravitelnou bílkovinu a pokud ho vaříte třeba s rýží v konzistenci kaše nebo polévky je to strava, kterou organismus dobře stráví. Je mnoho diet s mungem, které si můžete sami vyhledat na internetu. Mungo je také dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, bílkovin, draslíku, vlákniny a železa.
- Mungo si také můžete nechat naklíčit a pak bude chutnat jako čerstvý hrášek - můžete přidávat do salátů. Čerstvé naklíčené mungo je bohatý zdroj vitamínů, aminokyselin, enzymů a minerálních látek. Přidávat se může do číny, ale třeba jen tak na chléb, di kuskusu, rizota. Naklíčeného munga by jste měli zkonzumovat hrst denně, více raději ne - však víte nic se nemá přehánět.
- Romča
Vegetariánské
Mohlo by se Vám líbit