Hledat
Filters

Míša dort

Potřebné přísady:

Těsto (dortová forma cca 20 cm v průměru)

  • 4 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 rovné lžíce kakaa

Krém:

  • 150 g másla
  • 750 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

Poleva:

  • 60 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
  1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15-20 minut na 180°.
  2. Po upeční necháme vychladnout.
  3. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukem.  Následně po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh.
  4. Piškotový korpus jednou prokrojíme a potřeme 2 lžičkami marmelády (já použila jahodovu a borůvkovou, ale marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), vložíme zpět do ráfku od dortové formy a navrstvíme polovinu krému. Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém (pokud chceme zdobit, odebereme asi dvě lžíce krému stranou) a necháme asi hodinu vychladit v lednici.
  5. Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme. Pokud budete dělat více čokolády, vmíchávejte mléko po lžicích a vždy pečlivě zapracujte do hladké čokoládové směsi.
  6. Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jsme použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.
  7. Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne.
  8. Před servírováním objedeme opatrně nožem ráfek, pomalu ho sundáme z dortu a dort v případě potřeby dozdobíme odebraným krémem. Můžeme servírovat.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Maďarský tradiční  mléčný bochník se sušeným ovocem

Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem

3.333
Zobrazit detail Maďarský tradiční mléčný bochník se sušeným ovocem
Obrázek Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové

58
Zobrazit detail Šlehačkové řezy rafaelo - hrnečkové
Obrázek Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

42
Zobrazit detail Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom
Obrázek Koláčky z převalovaného  plundrového těsta

Koláčky z převalovaného plundrového těsta

4.333
Zobrazit detail Koláčky z převalovaného plundrového těsta
Obrázek Ovocný koláč z jogurtového těsta

Ovocný koláč z jogurtového těsta

42
Zobrazit detail Ovocný koláč z jogurtového těsta
Obrázek Křehký bramborový koláč s tvarohem - Nahořánky

Křehký bramborový koláč s tvarohem - Nahořánky

Zobrazit detail Křehký bramborový koláč s tvarohem - Nahořánky
Obrázek Perníkové cupcakes se skořicovým krémem

Perníkové cupcakes se skořicovým krémem

Zobrazit detail Perníkové cupcakes se skořicovým krémem
Obrázek Prošívaný koláč s jahodami a mákem od paní Jany

Prošívaný koláč s jahodami a mákem od paní Jany

Zobrazit detail Prošívaný koláč s jahodami a mákem od paní Jany
TOPlist