Hledat
Filters

Sacher

Potřebné přísady:

Korpus z kakaa - úspornější varianta:

  • (do formy 22cm v průměru)
  • 6 větších vajec
  • 220 g cukru krupice
  • 90 g rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g hrubé mouky
  • 50 g kakaa
  • 7 g prášku do pečiva

Korpus z čokolády (dražší varianta, vláčnější korpus):

  • 180 g hořké čokolády (min. 50% kakaa)
  • 6 vajec
  • 100 g cukru krystal nebo krupice
  • 125 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g hladké mouky
  • špetka soli

Meruňková glauzura:

  • 400 g meruňkové marmelády
  • 30 ml rumu

Poleva:

  • 65 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • Předehřejeme si troubu na 185°C (horkovzduch na 165°C).
Postup přípravy:

Korpus úspornější varianta:

  1. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme polovinu cukru.
  2. Žloutky dáme do druhé mísy společně s druhou půlkou cukru a vyšleháme do světlé pěny. Poté tenkrým pramínkem lijeme olej a dál šleháme tak, aby byla směs jednolitá.
  3. Sníh vmícháme opatrně do žloutkové hmoty tak, aby vše zůstalo hezky kypré.
  4. Smícháme mouky, prášek do pečiva a kakao a po částech přimícháváme k vaječnému těstu.
  5. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme asi 45 minut.
  6. Propečenost poznáme tak, že do středu zapíchneme špejli: Pokud jí vytáhneme suchou, korpus je upečen, pokud je na ní syrové těsto, dáme piškot zpět do trouby a necháme dopéct.

Korpus dražší varianta:

  1. Troubu zapneme na 190 °C (horkovzduch na 170°C).
  2. Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni necháme rozpustit.
  3. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme polotuhý sníh. Pak po lžicích za stálého šlehání přisypáváme všechen cukr krystal / krupice (100 g) a dále šleháme, dokud nevznikne pevný sníh, který po vytažení metly tvoří špičky.
  4. Máslo necháme povolit, vložíme do mísy s cukrem moučka a vyšleháme do světlého krému. Pak po jednom zašleháme žloutky. Do vzniklé hmoty zašleháme lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
  5. Do čokoládového těsta přisypeme půlku mouky, zamícháme, přidáme polovinu sněhu a opatrně zapracujeme. Poté přidáme druhou půlku mouky a zbytek sněhu a vytvoříme nadýchané homogenní těsto.
  6. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a nalijeme do ní těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 - 75 minut, dokud není korpus zcela propečen a špejle píchnutá doprostřed dortu nevyjde suchá s trochou propečených drobečků. V původním receptu je 35-40 minut, ale já měla po téhle době těsto uprostřed syrové, takže jsem nakonec pekla skoro hodinu a čtvrt.

Glazura:

  1. Marmeládu a rum vložíme do rendlíku, rozmícháme, postavíme na plotnu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a 5 minut povaříme. Přepasírujeme přes jemné sítko.
  2. Korpus necháme zchladnout a poté vyklopíme. Otočíme vzhůru nohama (aby byl vršek zcela rovný), pokud je dno hodně vyboulené, seřízeme ho. Korpus jednou až dvakrát prořízneme, promažeme polovinou meruňkové glazury. Dort sestvíme a zbytek glazury namažeme na vršek a boky a zahladíme. Vložíme do lednice a necháme alespoň 30 minut zchladit.

Poleva:

  1. U polevy budu upřímná. Buď jí uděláte z předepsaného množství a nic vám nezbyde, ale poleva možná nebude po celém dortu a nebo když jí budete roztírat, nebude dokonale hladká. A nebo jí udělejte z dvojnásobného množství, rychle nalijte na dort a nechejte stéct, nic neuhlaujte - hodně polevy vám pak steče pod dort, takže dort polévejte na mřížce a pod ní dejte pečící papír, ze kterého pak polevu můžete sloupnout a třeba sníst:o)
  2. Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5-7 minut takzvaně "na nitku" - tekutina by měla stékat ze lžíce v tenkém a hustém praménku. Ihned do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou horkou polevou polijeme celý dort včetně boků a vrátíme do lednice.
  3. Dozdobit můžeme zbylou polevou - přihřát namočit vidličku do horké polevy a máchat s ní nad dortem. Nebo zdobíme čokoládovými hoblinkami.
  4. Dort podáváme s čerstvě ušlehanou smetanou. Já šleháme smetanu a mascarpone 1:1 - šlehačka je pak pevnější.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist