2 lžíce másla+2 lžíce rumu na potření upečených buchet
moučkový cukr na posypání
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v alobalu
2 žloutky
1 vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti (cca 60 g)
1 lžíce rozinek namočených v rumu
Povidlová náplň:
250 g povidel
1 lžíce rumu
Postup přípravy:
Buchty:
V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (musí být vlažné, ne teplé!). Vařečkou, rukama anebo za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme hladké nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě vykynout hodinu až hodinu a čtvrt. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme z něj 1 cm silný plát, který nakrájíme na čtverečky (7x7 cm). Doprostřed každého dílu dáme lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem dolů klademe buchty do sádlem vymazaného pekáče jednu vedle druhé. Každou buchtu ze všech stran pomažeme sádlem. Před pečením necháme buchty ještě 10-15 minut nakynout v pekáči. Pečeme v troubě na 160 stupňů 25-30 minut. Upečené horké buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Tvarohová náplň:
Tvaroh rozmícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a rozinkami.
Povidlová náplň:
Do švestkových povidel přidáme lžíci rumu, aby změkla a získala aroma.